Astăzi sună alarmele în Târgu Jiu. Află care este pericolul!

31 de sirene vor răsuna astăzi în Târgu Jiu, activarea urmând a fi făcută de pe telefonul mobil. Scopul este unul dublu, verificarea tehnicii din dotare, dar şi simularea reacţiei după o viitură pe Jiu. Târgujienii îşi pot da seama de pericol după cum sună sirenele, durata semnalului fiind diferită în funcţie de tipul de dezastru.

 Puţini sunt cei care ştiu despre ce tip de alarmă este vorba atunci când sunt pornite sirenele electrice. Acestea sunt diferenţiate în funcţie de numărul de impulsuri. Astfel: semnalul „alarmă aeriană” se comune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele; semnalul „alarmă la dezastre” se comune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele; semnalul „prealarmă aeriană” se compune din 3 impulsuri a 32 de secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele; semnalul „încetarea alarmei” se compune dintr-un semnal continuu de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.

Sistemul poate fi activat de pe telefonul mobil

Primăria Târgu Jiu a achiziţionat la începutul acestui an un sistem care permite acţionarea sirenelor de pe raza municipiului direct de la o centrală aflată în clădire şi chiar de pe telefonul mobil, cu ajutorul unei aplicaţii, folosind date de identificare. Astfel, s-a scurtat timpul de reacţie în cazul unei acţiuni de alarmare publică, asta pentru că până acum fiecare sirenă era pornită manual. “Cu un singur click pornim orice sirenă din municipiu. Sunt 31 de sirene la nivelul municipiului, 15 sunt centralizate aici, iar celelalte 16 în punctele de comandă judeţene. Sirenele sunt activate în situaţii de urgenţă. Când nu suntem la birou se poate acţiona de pe telefonul mobil sau de pe orice tabletă. Marea majoritate a sirenelor sunt electrice, care emit semnale acustice, însă avem montate şi 4 electronice. Acestea permit şi difuzarea de mesaje vocale care sunt trimise din centrală”, a declarat Radu Truşcă, şeful Serviciului Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă Târgu Jiu.

Sirene electronice au fost montate la Şcoala Gimnazială Nr.6, pe blocul ANL din zona Săvineşti, pe Staţia de Asfalt şi în cartierul Primăverii. Aparatura indică şi dacă există defecţiuni la sirenele aflate pe clădirile din municipiu. Anul acesta vor mai fi montate alte două sirene în cartierele noi precum Narciselor.

Simulare cu sirenele turate la maxim

Astăzi, la un restaurant de pe Insuliţa din Târgu Jiu se va desfăşura o activitate de pregătire a tuturor primarilor din judeţul Gorj, activitate la care vor participa membri ai Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Tg Jiu, Uzina Hidroelectrică Tg Jiu, Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Totodată, în intervalul orar 09:00-13:00 se va desfăşura un exerciţiu de alarmare publică la nivelul municipiului Târgu Jiu, prin care vor fi verificate sistemele de alarmare a populaţiei. Astfel, vor fi pornite sirenele electrice şi electronice aflate la nivelul municipiului şi Uzinei Hidroelectrice Târgu Jiu.Populaţia din Târgu Jiu nu trebuie să intre în panică, acesta fiind doar un exerciţiu, de altfel, sirenele ce permit înregistrarea unor mesaje voce vor transmite acest lucru.

Vizualizări: 545

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: