„Atelierele Brâncuși”, altfel în pandemie. Pictorii și sculptorii lucrează pe ulițele muzeului

Imagine inedită în curtea Muzeului Arhitecturii Populare din Curtișoara. Mai mulți pictori și sculptori s-au reunit la Simpozionul Internațional de Sculptură și Pictură, dar într-un cadru inedit. Copleșiți de frumusețea locului, artiștii și-au ales cu greu un colț unde să lucreze. În acest an, noutatea este că nu se va mai sculpta în piatră, ci în lemn.

„Atelierele Brâncuși” sunt organizate, în acest an, după reguli noi. cea mai importantă, distanța între participanți. În curtea muzeului din Curtișoara, distanțarea fizică nu este deloc o problemă mai ales că artiștii și-au ales cu greu locul unde să lucreze.  În acest an, și banii au fost mai puțini pentru organizarea evenimentului și nici artiști de peste hotare nu au mai fost invitați din cauza pandemiei.

„În 2007, am avut prima ediție a taberei de pictură aici, la Curtișoara. Anul acesta, datorită pandemiei, a finanțării, am ales să invităm colegi din țară. Suntem într-un cadru minunat și e foarte dificil să-ți alegi motivul, subiectul pentru că este ceva de nedescris din punctul de vedere al frumuseții, al tradițiilor. Ne-am propus ca, până pe 3 septembrie, să finalizăm lucrările. Deja am început să ne administrăm locurile, să stabilim fiecare unde ne poziționăm. Sperăm să îmbogățim patrimoniul artistic cu lucrări de artă. Sper să se trezească politicienii și să aloce sume de bani pentru înființarea unui muzeu de artă modernă și contemporană real, nu lucruri făcute doar de dragul bifării”, a declarat Vasile Fuiorea, directorul Uniunii Artiștilor Plastici Târgu Jiu.

Noutatea din acest an este că nu se va mai lucra în piatră, ci în lemn. Unii sculptori sunt chiar mai îndrăzneți și au început lucrările cu drujbele. „Atelierele cuprind și anul acesta două simpozioane: simpozionul de sculptură și simpozionul de pictură. De data aceasta, nu se va mai lucra în piatră așa cum am obișnuit până acum. Vom lucra în lemn. Deja, artiștii au început să lucreze de câteva zile. E un simpozion pe care am reușit să-l facem și în aceste condiții mai deosebite datorită acestei pandemii. Este un atelier în care sper ca artiștii să aducă un pic de bucurie tuturor, în special celor care astăzi sunt în suferință”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare și Documentare Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, organizatorul evenimentului.

Atelierele ad-hoc din curtea caselor vechi chiar și de trei secole au atras imediat privirile turiștilor care vin să viziteze muzeul în aceste zile. „Relația dintre cei care vizitează muzeul și artiști este una destul de strânsă pentru că de cele mai multe ori se opresc să vadă ce lucrează, interacționează cu artiștii, află lucruri despre cum se face o operă de artă, iar acesta este unul dintre scopurile acestui atelier”, a mai spus Strâmbulescu.

„Este foarte interesant. Noi venim din Iași. Am văzut fotografii cu muzeul pe internet și am vrut să-l vedem și în realitate. Sunt foarte frumoase și vechi căsuțele de aici, cu lucruri vechi, dar păstrate foarte bine. Ne-au atras atenția doi pictori care pictau la poartă, pe ulițe. Plecăm cu o amintire plăcută de aici, a spus un turist. Este ceva inedit să venim aici și să vedem în acțiune pictorii, sculptorii. Am rămas impresionat când am văzut acuarelele, lucrările în curtea unei case. Foarte frumos”, a spus un alt turist.

„Atelierele Brâncuși” se vor încheia pe 3 septembrie.

Galerie foto




Vizualizări: 299

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: