Atleţii gorjeni au intrat în Guinness Book

Participanţi la cel mai lung traseu de ştafetă din lume, patru atleţi gorjeni împreună cu antrenorul federal Ion Bură, au intrat luni în celebra Carte a Recordurilor. Până acum, recordul era deţinut de japonezi. Cursa la care aceştia au participat a început pe data de 21 septembrie şi a durat 15 zile la aceasta participând 15 atleţi printre care şi sportivii clubului târgujian Pandurii: Dumitru Marica, Constantin Susmă, Alexandru Dobriţescu şi Florin Apetroaie.  La sosirea din parcul Herăstrău, reprezentantul Guinness Book a confirmat doborârea vechiului record care era doar de 1500 km şi aparţinea japonezilor şi stabilirea unui nou record la ştafetă, de 3045 de km, Turul României Gillette fiind parcurs în 350 de ore.

Antrenorul gorjenilor care au alergat în Turul României, Ion Bură, a precizat că o astfel de cursă este o ocazie unică în viaţă pentru orice sportiv care trece mai uşor peste orice greutăţi întâlnite pe traseu ştiind pentru ce aleargă. Gorjenii s-au bucurat că au făcut parte din echipa câştigătoare care a reuşit doborârea noului record şi au luat cursa ca pe un antrenament pe care oricum l-ar fi efectuat zilnic ei îmbinând plăcerea de a alerga pentru un scop anume cu utilul, respectiv antrenamentele de zi cu zi pentru Campionatele Naţionale de Cros care se apropie.

„Ne simţim fenomenali“

Unul dintre cei patru atleţi din Târgu Jiu care a alergat la această ştafetă, Florin Apetroaie, spune că a apărut o oarecare oboseală abia spre final după ce au ajuns să alerge noaptea dar a trecut peste acest aspect având în vedere ceea ce a realizat: „E puţină oboseală după aceste antrenamente mai intense dar e bine. Patru nopţi n-am mai dormit decât câte cinci ore şi de aceea a fost mai mare oboseala pentru că ajungeam dimineaţa la hotel. Ne simţim fenomenali, aşa cum s-a numit şi turul pentru că am intrat în Cartea Recordurilor. E o mare bucurie şi chiar nu mă gândeam că pot ajunge vreodată să fac aşa ceva şi să intru în Cartea Recordurilor. La început chiar nu am realizat ce înseamnă dar acum e super”. Cel mai mic dintre gorjenii care au alergat la acest concurs, Alexandru Dobriţescu,  a explicat că i-a fost cel mai greu în maşină decât pe traseul pe care avea de alergat: „A fost obositor pentru că am mers mult în maşină nu pentru că am alergat, pentru că de alergat oricum alergam şi acasă, dar trebuia să stăm în maşină când un coleg alerga şi apoi să ne deplasăm până în oraşul următor. Dar pe lângă antrenamente am făcut şi ceva inedit în acest tur. Noi chiar ne mai antrenam după ce alergam în cursă pentru a ne completa antrenamentele. Chiar şi când aveam programul de cursă noaptea noi alergam dimineaţa după ce dormeam puţin mai mult.” Chiar dacă a fost şi greu programul şi s-a acumulat oboseală prin prisma durităţii competiţiei, din cauza celor două săptămâni petrecute în alergare şi în maşină şi  a drumurilor lungi în care refacerea care s-a făcut din mers atleţii se simt bine şi nu acuză nici un fel de probleme, ieri fiind prezenţi la antrenamentele obişnuite de pe stadion, după ce au revenit luni noaptea la Târgu Jiu.

România în 15 zile

Antrenorul Ion Bură crede că turul a avut şi o parte frumoasă, aceea că a cunoscut o altă faţă a României timp de 15 zile. „Partea frumoasă a întrecerii pentru cartea Recordurilor a fost că am văzut ţara dintr-o altă perspectivă şi am o impresie despre oamenii din zone prin care am trecut. Ştiu cum ceva despre moldovenii care au rămas mai în urmă din punct de vedere economic, şi mai amărâţi. Acolo am văzut şi case amărâte acoperite cu paie şi oameni care o duc greu. După aceea se vede imediat o schimbare în zona Rădăuţi spre Vatra Dornei unde erau nişte sate extraordinar de bogate şi frumoase cu oameni gospodari. Apoi zona Săpânţa şi Certeze unde locuiesc oameni care au muncit afară şi au făcut vile în ţară. Zona de vest cu Oradea, Arad şi Timişoara este într-o continuă dezvoltare”, a povestit antrenorul celor patru gorjeni care au alergat în Turul României. Mii de oameni au însoţit pe traseu atleţii, mai ales în marile oraşe unde atleţii treceau prin poarta specială,  iar acolo mai alergau alături de ei cei care s-au înscris de-a lungul cursei pe site-ul organizatorului. „În oraşe oamenii mai ştiu despre ce e vorba dar pe traseu lumea se mira de ceea ce vedea, mai ales la ţară. Credeau că trece Băsescu când vedeau coloana care avea 8-9 maşini toate cu girofar,  pentru că aveam poliţie, jandarmi şi ambulanţă” , a povestit antrenorul Bură.

Lucescu şi Lupescu au alergat cu atleţii

Cursa de ştafetă recent încheiată s-a remarcat şi prin prezenţa a numeroase personalităţi ale sportului. Startul oficial a fost dat de către Răzvan Lucescu, antrenorul echipei naţionale de fotbal, care a alergat pe 21 septembrie în Bucureşti, iar de-a lungul celor 15 zile de alergare, ştafeta a fost preluată, pe rând şi de alţi bărbaţi fenomenali ai României precum Ivan Patzaichin (în Tulcea), Ion Băraru, profesorul constănţean care îi pregăteşte pe elevii premiaţi an de an de NASA, Petru Ghervan, antrenorul naţionalei de handbal masculin (în Suceava), Francisc Vastag (în Oraviţa) sau portarul Silviu Lung Jr. (în Craiova). Acestora li s-au alăturat mulţi alţi bărbați români care și-au dorit să contribuie la realizarea celei mai lungi ştafete din lume, aceştia având posibilitatea să se înscrie pe site-ul competiţiei. (C.D)

Turul a trecut prin 23 de oraşe

Turul României a durat două săptămâni în care a trecut prin peste 23 de oraşe importante ale ţării: Bucureşti, Călăraşi, Slobozia, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Bistriţa, Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Arad, Timişoara, Reşiţa, Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Slatina, Piteşti şi Târgovişte. Ştafeta a revenit luni seară în Bucureşti, în jurul orei 19:00, şi a fost purtată către linia de sosire din parcul Herăstrău de către reprezentanţi ai echipei naţionale de fotbal. Proiectul s-a desfăşurat în parteneriat cu Federaţia Română de Atletism şi a beneficiat de sprijinul Poliţiei Rutiere Române, al Jandarmeriei Române şi al Serviciilor Judeţene de Ambulanţă, precum şi al Primăriilor şi Consiliilor Judeţene din judeţele traversate. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără partenerul Mercedes-Benz, alergătorii fiind însoţiţi pe parcursul traseului de o serie de autoturisme care îi transportau când nu erau în cursă. Timp de 15 zile, Mercedes-Benz a asigurat siguranţa şi confortul participanţilor la Turul României Phenomenal Gillette, maşinile fiind şi verificate cu această ocazie pentru că se mergea cu doar 15 km la oră. (C.D)

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: