ATV-urile fac victime la Rânca

Staţiunea montană Rânca este acoperită din nou de nămeţi de zăpadă. Salvamontiştii gorjeni îşi măresc efectivele pentru acest weekend. ATV-urile şi ninsoarea abundentă dau bătăi de cap salvamontiştilor. Majoritatea victimelor accidentelor grave produse la munte sunt şoferii ATV-urilor şi persoanele care îi însoţesc.

Pârtiile de la Rânca sunt din nou pregătite de schi. Dacă vremea nu va juca aceeaşi festă ca şi înainte de Revelion, în acest weekend iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura din plin de ninsoare. „Ieri, stratul de zăpadă depăşea 30 de cm. Există toate premisele ca în acest week-end să se poată schia foarte bine. Cele trei pârtii funcţionează deja, însă vor fi deschise în funcţie de solicitări”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj. Odată cu ninsoarea abundentă salvamontiştii îşi măresc efectivele de la Rânca. În week-end vor fi câte 6 salvamontişti, pe schimb, şi 20 de voluntari, după cum a mai precizat Sabin Cornoiu. Voluntarii care îi vor ajuta pe salvamontişti în misiunile lor fiind instruiţi şi dotaţi cu un echipament complet de salvare.

Cele mai grave accidente înregistrate la Rânca sunt produse de către ATV-urile echipate necorespunzător. Anul trecut salvamontiştii gorjeni au intervenit în peste 400 de cazuri, dintre care 300 au fost accidente produse la Rânca, în perioada sezonului rece. “Marea majoritate a accidentelor grave ( fracturi de bazin sau coloană) au fost produse de ATV-urile cu roţi care pe zăpadă nu pot fi controlate foarte bine. În acest sezon am intervenit în aproximativ 25 de cazuri, dintre care cel mai grav a fost o dublă fractură deschisă cauzată tot de un ATV”, a declarat Sabin Cornoiu. Salvamontiştii recomandă tinerilor să-şi echipeze ATV-urile cu şenile, să nu le folosească la viteză mare şi să nu se îndepărteze de perimetrul exterior al staţiunii deoarece zăpada nu este bătută şi riscă să se accidenteze.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: