Au cerut explicații Directoratului CE Oltenia după declarațiile premierului: Ne îngrijorează!

Îngrijorare în rândul minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că se va renunța total la energia pe cărbune. Sindicatele au cerut explicații și celor din conducerea companiei și au primit asigurări că, 20 de ani de acum înainte, tot energia pe cărbune va fi baza în Gorj. Până acum nu s-a pus probleme închiderii mineritului în zona Rovinari, de exemplu, dar premierul a părut să vorbească de o renunțare completă.

Premierul Ludovic Orban a declarat, la un post național de televiziune, că se urmărește renunțarea la energia pe cărbune și trecerea la noile tipuri de energie. „Urmărim să vedem pe ce putem să folosim acești bani și cum putem să-i accesăm. Gândiți-vă că noi putem să accesăm încă 40 de miliarde de euro din bugetul UE în perioada 2021-2026, dar și restul de 30 de miliarde de euro din noul exercițiu financiar. Principala noastră direcție, o spun de acum, va fi investiția în proiecte publice, în proiecte de mare infrastructură și în materie de energie. Vom renunța total la energia pe cărbune și trebuie să trecem noile tipuri de energie”, a fost declarația premierului Orban care a pus pe jar toți minerii și energeticienii din Gorj.

Reacțiile din teritoriu nu au întârziat să apară. Minerii din Gorj au cerut explicații conducerii Complexului Energetic Oltenia și au primit lămuriri prin liderii lor de sindicat. “Ne îngrijorează declarațiile. Am abordat asta și în Comisia Mixtă, în fața Directoratului. Domnul președinte al Directoratului a explicat care este situația cu acel plan Green Deal. Este vorba că Rovinari și Turceni vor fi cu șase grupuri pe cărbune, unul pe gaze, plus acele parcuri fotovoltaice. Le știm. Probabil domnul Orban nu a spus nivelul orizontului când se va renunța la energia pe cărbune. Se vede și la nivel mondial că atâta timp cât se găsesc surse noi de energie și nepoluante vor dispărea cele pe cărbune. Germania, în 2038. Aici am discutat, România, cu județul Gorj, va fi până în 2040. Ne-a dat asigurări Directoratul că până atunci cel puțin va fi energie pe cărbune. Cel puțin 20 de ani vor fi cel puțin patru grupuri de cărbune la Rovinari”, a spus Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului „Energia Rovinari”, la Radio Infinit.

În continuare, sindicaliștii cataloghează declarația premierului ca fiind una neinspirată și au dat asigurări angajaților că cel puțin 20 de ani de acum înainte energia pe cărbune nu va dispărea. „A fost neinspirată declarația. Am cerut detalii la Directorat. Nu trebuie să ne facem probleme în următorii 20 de ani. Trendul este să se reducă această energie poluantă. Dacă se închidea subit, nu dădea statul atâtea sute de milioane de euro. e nevoie de această energie și trebuie să găsim soluții să o facem mai ieftină”, a mai spus Mitrescu.

Vizualizări: 4,085

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: