Grupuri energetice, oprite de sute de ori din lipsă de cărbune. Raport publicat în Monitorul Oficial!

Corpul de Control al premierului și-a publicat marți, 2 iunie, raportul de activitate pe anul 2019. Pagini întregi sunt dedicate verificărilor care au avut loc la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de controlul făcut din dispoziția fostului premier Dăncilă, imediat după greva minerilor din ianuarie anul trecut. Mare parte din concluzii sunt deja cunoscute opiniei publice din Gorj. Un capitol distinct este dedicat problemelor cauzate de lipsa cărbunelui sau de calitatea proastă a acestuia, deși fostul manager Boza dădea permanent asigurări să stocurile de cărbune sunt suficiente.

În timpul grevei minerilor, pe site-ul Transelectrica a apărut pentru prima dată informația că un grup energetic a fost oprit din lipsă de cărbune. Dacă e să dăm crezare celor consemnate în raportul Corpului de control, asta s-a întâmplat de foarte multe ori. “Din datele furnizate de CEO SA, în perioada 2017 - ianuarie 2019, CEO SA a înregistrat un număr de 20 de indisponibilități programate și un număr de 397 de indisponibilități de funcționare neplanificate, ce au survenit din motive tehnice (cazan spart, rămânere fără tensiune a dulapurilor HIMA etc). Conform datelor furnizate de Transelectrica SA, în perioada 1.01.2017 - 11.02.2019 au fost emise un număr de 1.872 cereri de retragere din exploatare a echipamentelor aparținând CEO SA, din care un număr de 273 de cereri de retragere din exploatare au fost cauzate de lipsa de cărbune sau de calitatea inferioară a acestuia”, se arată în raport.

Potrivit sursei citate, costurile generate de oprirea accidentală a grupurilor energetice s-a ridicat în cei doi ani și aproape două luni la 39,4 milioane de lei.

În raport se arată că “SE Turceni a înregistrat cele mai multe cereri de retragere din exploatare (195), generate atât de calitatea inferioară a cărbunelui, cât și de apariția unor defecțiuni”.

Raportul mai face referire la modul ilegal de selecție a unor supraveghetori sau membri în Directorat, la licitații făcute cu dedicație, dar și la modul de achiziționare a certificatelor de carbon. (A.A.)

Galerie foto


Vizualizări: 3,657

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: