Au pierdut 100.000 de euro pentru un leu!

Situaţie incredibilă la o primărie din Gorj, care a pierdut o finanţare de la Uniunea Europeană de 100.000 de euro, din cauză că a acceptat la plată facturi care au depăşit cu un leu suma prevăzută în contract. Situaţia s-a întâmplat la Primăria Bîlteni, care nu ştie acum de unde să plătească lucrarea contractată în mandatul fostului primar Păsărin.

Primăria Bîlteni reuşea în 2014 să acceseze un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea unei şcoli generale. Lucrările au fost contractate cu firma Ydail Construct, care le-a şi finalizat anul trecut. Facturile emise de Ydail şi acceptate la plată de beneficiar ar fi depăşit însă cu un leu suma din contract, astfel că instituţiile de specialitate au refuzat decontarea acestora din fondurile europene. Pentru un leu depăşire s-ar fi pierdut întreaga finanţare.
Fostul primar Gheorghe Păsărin susţine că totul a fost în regulă din punct de vedere al contractului, dar că au apărut probleme din cauza cursului de schimb valutar. „Contractul de finanţare a fost în regulă. S-a semnat pe sumă, pe tot absolut. Probabil din cauza cursului de schimb valutar, la momentul la care s-a făcut, euro probabil a mai scăzut sau ce s-a mai întâmplat şi a depăşit valoarea cu o sumă modică”, a spus fostul primar.
Actualul primar, Vasile Vlăduleanu, nu vrea să acuze pe nimeni pentru situaţia creată şi încearcă să facă rost de bani din alte surse. Între timp, firma Ydail Construct a dat în judecată primăria pentru a-şi recupera banii şi a avut câştig de cauză pe 25 noiembrie 2016, la Tribunalul Gorj. „Admite în parte acţiunea. Obligă pârâta să încheie procesul-verbal de recepţie finală a lucrării – Reabilitare clădire Şcoala Generală Bîlteni. Obligă pârâta către reclamantă să plătească contravaloarea daunelor interese în sumă de 545.033,28 lei, reprezentând contravaloarea facturilor nr. 2088/28.05.2015, 2067/19.01.2015. Respinge în rest acţiunea. Obligă pârâta către reclamantă la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 6707,20 lei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Gorj”, a fost decizia judecătorilor. 
Actualul primar a depus şi la Consiliul Judeţean Gorj o cerere pentru a primi finanţare la rectificarea bugetară, dar nu a îndeplinit condiţiile. „Consiliul Judeţean Gorj nu a putut să ajute pentru că noi finanţăm la sfârşitul anului doar arieratele înregistrate şi declarate la finanţe. Acest contract, la acest moment, este în instanţă cu constructorul. De asemenea, finanţăm doar împrumuturile”, a spus preşedintele CJ Gorj, Cosmin Popescu.
Valoarea totală a proiectului de reabilitare a şcolii generale din Bîlteni este de 668.000 de lei, dintre care 491.000 de lei ar fi trebuit să vină de la Uniunea Europeană, 75.000 de lei de la Guvern, iar diferenţa de la bugetul primăriei.

Vizualizări: 4,429

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: