Au rovinărenii dreptul moral să protesteze?

Vineri va fi un protest la Rovinari împotriva redeschiderii depozitului de cărbune din localitate, sursă de praf şi zgomot pentru locuitorii acestui oraş. Primarul din Rovinari se aşteaptă la peste cinci mii de participanţi, ceea ce înseamnă jumătate din oraş. Managerul CE Oltenia, Sorin Boza, spune că un astfel de protest este peste capacitatea lui de înţelegere, câtă vreme 80% din populaţia oraşului ar depinde direct sau indirect de CEO, iar 70% din bugetul localităţii provine din taxele plătite de companie.

Rovinărenii au dreptul la un aer curat şi asta nu ar trebui să le afecteze locurile de muncă. Faptul că oamenii lucrează la complex nu înseamnă că trebuie să suporte şi acasă praful şi zgomotul. Nu este suficient de cât praf şi zgomot au parte la serviciu? Trebuie să fie expuşi şi acasă, şi ei, şi familiile lor?

Cu protest sau fără, până la urmă guvernul va redeschide pentru încă o iarnă depozitul de cărbune, dacă de asta depinde siguranţa energetică a ţării. Dar este absolut normal ca oamenii să se exprime, să îşi strige necazul. Poate că, dacă o făceau mai des şi mai din timp, noul depozit ar fi fost gata. Sunt opt-zece ani de când cei de la CEO au zis că îl fac şi nu l-au mai terminat.

Zicea Sorin Boza că bugetul Primăriei Rovinari se bazează pe taxele şi impozitele de la Complexul Energetic Oltenia. Aşa o fi, dar sunt taxe normale, legale, pe care le plătim fiecare dintre noi, fără a avea pretenţia că asta ne dă dreptul să poluăm mediul.

Complexul Energetic Oltenia trece printr-o perioadă grea şi trebuie ajutat. Dar nu cu argumente de genul: aţi stat 40 de ani în praf, mai puteţi sta unul. Sau doi, sau trei, că la cum se mişcă lucrurile, noul depozit nu va fi gata nici anul viitor.

Primarul Filip din Rovinari a luat atitudine, dar cred că sunt primari care ar trebui să fie mai vocali decât el. Pentru că sunt localităţi cu cariere miniere în care nu se mai lucrează, dar care nu au fost redate circuitului agricol sau silvic. În urma mineritului rămâne mult de reparat, iar dacă primarii de azi nu se plâng, cei de mâine nu vor mai avea la cine.

Vizualizări: 2,024

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: