Fără penali în funcţii publice egal cu zero

Un milion de români au semnat pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”. A fost poate cea mai importantă acţiune a opoziţiei din ultimii doi ani. Nu cred că românii care au semnat vor fi luaţi în calcul de actuala putere, dar pentru cei de la Uniunea Salvaţi România a însemnat interacţionarea cu un milion de români. Ceea ce s-ar putea să se cunoască la viitoarele alegeri.

Pe de altă parte, într-o ţară ca România, penalii vor conduce şi dacă legea îi va scoate de facto din funcţii. Păi ce, Viorica Dăncilă e penală? Vreau să zic penală din punct de vedere juridic? Nu e. Cei care conduc cu adevărat guvernul sunt Liviu Dragnea şi Darius Vîlcov, ambii cu dosare penale. Câtă vreme există personaje ca Dăncilă, penalii pot conduce în continuare România.

Pentru Dragnea este chiar mai bine să conducă guvernul prin mâna altuia. Aţi observat că nimeni nu o atacă pe Dăncilă pentru guvernarea catastrofală? Ne pare rău, ba că e femeie, ba că e proastă, ba că ce vină are ea. Taxăm nişte gafe pe care ni le oferă cu generozitate de câte ori deschide gura şi cam atât. Un prim-ministru adevărat ar fi fost taxat pentru rectificarea asta în bătaie de joc, pentru modul în care sunt omorâţi sute de mii de porci, pentru ce spune legat de protestele din 10 august etc. Dăncilă trece senină prin toate, iar Dragnea îşi freacă palmele.

Şi Dăncilă nu este singurul exemplu. Este una, Speranţa Cliseru, prefect al Capitalei. Până la urmă, individa asta a semnat ordinul de evacuare a Pieţei Victoriei în seara de 10 august. Cu toate acestea, în două săptămâni nu a dat nicio declaraţie pe subiect, cu excepţie a trei vorbe nerelevante spuse după audierile de la Parchet. Dacă era un prefect adevărat, opinia publică ştergea cu ea pe jos. Aşa, când toţi ştim că este doar o plantă într-un birou, cu toţii o ignorăm.

Desigur, greşim. Şi Dăncilă, şi Cliseru trebuie tratate prin prisma funcţiilor pe care le ocupă. Doar că pur şi simplu este greu să scrii despre ele la modul serios.

Revenind la #fărăpenali, soluţia nu este la schimbarea legii. Soluţia este la electorat. Oamenii trebuie să înveţe să nu mai voteze politicienii îmbogăţiţi pe spinarea statului, indiferent dacă aceştia au sau nu dosare penale.

Vizualizări: 854

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: