Autorităţile aşteaptă să vină norvegienii să restaureze monumentele

Nici anul acesta nu sunt şanse reale ca monumentele istorice Casa Moangă-Pleşoianu de la Săcelu, Casa Iosif Keber din Târgu Jiu şi Casa Memorială Ion Popescu Voiteşti din comuna Bălăneşti să fie restaurate şi consolidate. Autorităţile judeţene anunţă de ani buni reabilitarea clădirilor de patrimoniu însă banii nu au fost obţinuţi de la Guvern. Acum se încearcă obţinerea de finanţare cu sprijinul Regatului Norvegiei. Până acum proiectele nu au fost declarate eligibile pentru finanţare, reabilitarea monumentelor fiind trecute la capitolul „Intenţie“.

După ce autorităţile române nu au alocat sumele necesare pentru restaurarea acestor monumente istorice, cele judeţene încearcă să obţină finanţarea de la autorităţile norvegiene. Selecţia proiectelor eligibile va fi abia în luna septembrie. “Proiectele le-am depus şi sperăm să obţinem şi finanţarea. Cele două proiecte sunt în agenda noastră prioritară încă de anul trecut, le-am mai depus la nivelul Ministerului Culturii pentru finanţare, dar nu s-a obţinut”, a spus Ion Călinoiu preşedintele CJ Gorj. Renovarea Casei Moangă-Pleşoianu de la Săcelu ar costa circa 2 milioane de lei conform Consiliului Judeţean Gorj. Pentru lucrările de “restaurare şi revitalizare” a Casei Iosif Keber din Târgu Jiu este nevoie de peste 1,7 milioane lei. Aceasta din urmă, după restaurare, se doreşte a deveni bibliotecă publică de artă. Este şi în prezent, însă mai mereu clădirea este închisă. În luna aprilie nu va fi deschisă publicului deloc, aşa cum anunţă conducerea Bibliotecii Judeţene Gorj printr-un anunţ postat pe uşa clădirii. Pentru consolidarea Casei Memoriale Ion Popescu Voiteşti din comuna Bălăneşti s-a realizat doar documentaţia de autorizare a lucrărilor de intervenţie în vederea obţinerii finanţării, fie de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, sau prin identificarea de fonduri nerambursabile.

PROMISIUNI

Conducerea Consiliului Judeţean se mai laudă şi cu investiţii de peste 25 milioane lei pentru realizarea unor investiţii şi continuarea lucrărilor la 90 de obiective, vizate fiind mai multe localităţi din judeţ. Rămâne de văzut câte vor fi finalizate.    

  

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: