Ce spun sindicaliştii din minerit despre înfiinţarea diviziei de pază

Sindicaliştii din zonele Motru şi Rovinari nu prea sunt de acord cu decizia administraţiei CE Oltenia de a transforma 600 de mineri şi energeticieni în agenţi de pază, cu un salariu de 1.200 de lei. Important este ce răspuns vor da sindicaliştii atunci când vor fi faţă-n faţă cu directorul general al CE Oltenia Laurenţiu Ciurel.

Liderii de sindicat din minerit spun că cei care vor lucra în viitoarea direcţie de pază înfiinţată la nivelul CE Oltenia va conduce la o scădere a lefurilor salariaţilor respectivi. Conducerea CE Oltenia a anunţat că viitorii paznici vor primi salarii de 1.200 de lei, venituri mici faţă de cele realizate în prezent de cei mai mulţi dintre mineri. Acum se lucrează la listele cu cei care vor să urmeze cursurile de specializare în domeniu, urmând ca în circa 3 luni să funcţioneze o direcţie mixtă de pază, adică din angajaţi ai complexului şi de la firmele specializate cu care complexul are contracte. 

Bădiţa: 1.200 de lei este foarte puţin

Liderul minerilor de la Cariera Lupoaia nu vede cu ochi buni transferul personalului specializat la sectorul de pază. “Eu cred că nu e o treabă bună, pentru că ar duce la descalificarea salariaţilor de la activitatea minieră. Ar pleca de la activităţi specializate în activitatea minieră şi ar trece la o activitate de pază, care cu siguranţă ar duce la diminuarea veniturilor lor şi la înrăutăţirea a vieţii de zi cu zi, a lor a familiilor lor. 1200 de lei este foarte puţin. Ne aşteptăm ca acolo să ajungă salariul minim brut pe ţară şi nu să coborâm cu salariaţii care lucrează în minerit şi energie”, a declarat  Nicolae Bădiţa, liderul sindical de la cariera Lupoaia.

Căldăruşe: Veniturile nu trebuie să fie afectate

Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatul Mine Energie (SME) Rovinari, spune că administraţia complexului nu ar trebui să umble la salariile angajaţilor ce vor trece la direcţia de pază. “Este o idee care naşte anumite temeri în rândul salariaţilor în ceea ce priveşte siguranţa locului de muncă şi chiar a veniturilor. Trebuie să avem o discuţie care să fie concludentă, cu răspunsuri clare şi cu argumente clare. Din punctul meu de vedere, veniturile lucrătorilor nu trebuie să fie afectate. Asta e cel mai important. Oamenii şi-au făcut calcule pe veniturile care le au, au familii, au copii”, a spus Gabriel Căldăruşe, preşedintele SMER. Liderul de sindicat de la Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, a declarat că nu cunoaşte „ordinele“ date recent de administraţie în privinţa selectării personalului pentru serviciul de pază pentru că a fost în concediu. Astăzi va reveni la serviciu. În timp ce sindicaliştii se opun înfiinţării acestei direcţii mixte de agenţi de pază în cadrul complexului, cei din conducerea CE Oltenia au declarat că salariaţii care vor opta pentru un post de agent de pază vor avea numai de câştigat. Directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, spunea săptămâna trecută că, de paza obiectivelor complexului este nevoie în permanenţă şi ca urmare posturile de agenţi de pază sunt cele mai sigure locuri de muncă.

MITING

Ceilalţi lideri sindicali rămaşi în Federaţia Naţională Mine Energie au organizat sâmbătă un protest la care au participat 500 de mineri. Oamenii spun că nu vor să fie transformaţi în paznici.

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: