Medicii se încaieră, pacienţii stau cu orele la uşă

Zeci de pacienţi din Gorj, ajunşi cu probleme grave de sănătate la spitalul din Târgu Jiu, au fost ţinuţi patru ore la uşa cabinetului de neurologie. Medicul Cristina Eugenia Căliman, până mai ieri director medical, a refuzat să îi consulte, pe motiv că nu era încă semnat contractul cu Casa de Sănătate. Actualul director medical crede că aceasta caută nod în papură şi anunţă că va fi sesizată comisia de disciplină. Şi şeful CJAS Gorj, Daniel Bondoc, a criticat comportamentul medicului Căliman.

Oameni plecaţi de acasă înainte a de se lumina bine de ziuă au fost nevoiţi să aştepte ieri mai bine de patru ore la uşa cabinetului de Neurologie din Policlinică. Asta în condiţiile în care au parcurs zeci de kilometri pentru a respecta ora programării făcute de aproximativ trei luni. „Avem programări făcute încă din ianuarie, dar când vii aici la data programată trebuie să aştepţi o altă dată şi uite aşa ajungem la groapă după ce o viaţă am plătit bani pentru sănătate. Ăsta e sistemul sanitar din România, numai la noi se întâmplă aşa ceva. Stau aici de la ora 7.00. N-am intrat nici până la ora 10.00. Stau aici precum căţelul la vatra focului”, a declarat un bătrân.

O femeie a spus că a fost dată afară din cabinet. „Pe mine m-a scos afară din cabinet. După ce mi-a spus că trebuie să-mi fac un RMN, a ajuns la concluzia că n-are contract şi mi-a spus să aştept până se rezolvă problema ca să-mi dea o trimitere”, a precizat pacienta.

Medicul neurolog Eugenia Căliman, fost director medical al Spitalului Judeţean Târgu Jiu, a motivat suspendarea activităţii medicale cu faptul că nu avea contract încheiat cu Casa Asigurărilor de Sănătate. „Contractul meu a fost suspendat pe perioada în care am fost director medical, iar în mod normal spitalul trebuia să mă bage în contract cu Casa. În momentul în care sunt trimisă în Policlinică cu semnăturile a trei şefi ierarhici, medic şef de secţie, director medical şi manager, eu zic că nu e treaba mea să văd dacă am contract sau nu. În jurul orei 8, după ce am eliberat primele două reţete am aflat de la o persoană, care încercase pe la trei farmacii, că nu poate lua medicamentele pentru că nu am contract cu CAS. Nu puteam să eliberez în continuare reţete pentru că riscam să-mi vină înapoi”, a declarat Eugenia Căliman.

Stănculete: Căliman caută nod în papură

Vasile Stănculete, directorul medical al Spitalului Judeţean Târgu Jiu, spune că Eugenia Căliman nu vrea să lucreze căutând în permanenţă motiv de ceartă. „Căliman este numai într-o ceartă cu doamna Zegrean, medicul şef de secţie. La prima oră doamna Zegrean mă sună şi îmi spune că Eugenia Căliman nu vrea să facă gărzile şi să respecte programul pe care ea l-a făcut şi l-a impus medicilor pe vremea când era director medical. Acum s-a nimerit ca noaptea să facă gardă, iar dimineaţa să rămână în Policlinică. Până la sfârşitul lunii aprilie, Căliman are trei zile în Policlinică şi patru zile de gardă. Spre deosebire de medicii ginecologici care au câte 7-8 gărzi pe lună, ea se plânge la nici trei zile de lucru. Eu nu am făcut decât să cer să fie respectat programul din ultimii ani”, a declarat Vasile Stănculete. Acesta a mai precizat că Eugenia Căliman va intra în atenţia comisiei de disciplină. „Aştept să-mi vină referatul de la dr. Zegrean, iar Căliman va intra în comisia de disciplină. E prima dată de când ştiu când un medic nu respectă programul de lucru. Doamna Căliman trebuie să se integreze în rândul celorlalţi medici şi să înţeleagă că nu există statut de fost director medical”, a menţionat Vasile Stănculete.

Căliman: Nu sunt motive pentru a intra în comisia de disciplină

Eugenia Căliman consideră că nu sunt motive pentru a intra în comisia de disciplină. Ba mai mult, spune că a avut doar un conflict cu Maria Zegrean, şefa Secţiei de Neurologie, iar acesta a pornit de la un dulap. „De 31 de ore sunt în spital. Am fost de gardă, iar acum sunt în Policlinică. Nu există motiv pentru a fi băgată în comisia de disciplină. Cu doamna Zegrean am avut un conflict pentru că mi-a scos dulapul, plătit de mine, din camera de gardă, iar eu l-am pus înapoi. Îmi spunea că o sufocă dulapul meu în condiţiile în care toţi medicii aveau câte un dulap în camera de gardă, unde îşi ţineau hainele. Dacă ăsta e un conflict pentru comisia de disciplină, n-am decât să mă duc în Congo”, declara ieri Eugenia Căliman.  

Bondoc: Nu cred că va fi ultima dispută

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Gorj consideră că medicul neurolog Eugenia Căliman nu a procedat corect, mai ales că a fost director medical. „La ora 10.00 am primit o adresă de la Spitalul Judeţean, emisă cu data de 2 aprilie. Au ajuns la noi datele, s-au introdus în calculator, s-au transmis şi către farmacii, iar în jurul prânzului s-au putut elibera reţete. Practic, dumnealor de miercuri au început demersurile. Nu cred că trebuia să se ajungă aici pentru că doamna doctor a fost şi director medical şi ştie că de la momentul transmiterii de adrese şi până la contractul efectiv semnat poate să treacă o zi-două, dar asta nu înseamnă că nu se putea lucra pe cabinetul medical. Indiferent de disputele din spitale, pacienţii nu trebuie să aibă de suferit. Oamenii au şi aşa destule probleme ca să fie ţinuţi pe la uşi cu orele”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CAS Gorj. Ba mai mult, acesta crede că situaţia se va mai repeta. „Intuiţia îmi spune că nu o să fie ultima dată când s-a întâmplat aşa ceva. Dacă din prima zi de lucru în Policlinică a doamnei Căliman s-a întâmplat aşa, cred că disputele vor continua”, a mai precizat Daniel Bondoc.

Vizualizări: 354

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: