AFACERE: Cum supravieţuieşte „Shaorma comunistă“ în Târgu Jiu

Un bucureştean, originar din Bumbeşti Jiu, a fost inspirat de românii care spun „Ce bine era pe vremea comuniştilor“. Adrian Popescu a deschis recent o shaormerie la Târgu Jiu. Dar nu orice shaormerie, ci una comunistă. Localul său se numeşte „Fast Food Shaorma Comunistă” şi cea mai căutată este shaorma comunistă cu doar 7 lei. În alte locuri e 13 lei, spune Adrian Popescu. Produsele vândute aici nu au nimic în comun cu cele comercializate în „epoca de aur”, poate doar fotografia cu Nicolae Ceauşescu lipită pe geam. Chiar dacă Adrian Popescu are doi angajaţi şi un spaţiu mic unde-şi desfăşoară activitatea, el spune că este foarte greu să capitalismului şi taxelor mari.

Shaormeria a fost deschisă în urmă cu circa 2 luni în zona „Rovenţa” din municipiul Târgu Jiu. Îţi atrage atenţia afişul cu Nicolae Ceauşescu, lipită pe geam. Proprietarul, Adrian Popescu, bucureştean cu acte în regulă, dar cu rădăcini la Bumbeşti Jiu, a investit circa 10 mii de lei pentru a pune pe picioare această afacere. A avut un avantaj: aparatura necesară o deţinea dat fiind faptul că a mai avut un fast-food similar pe litoral. Adrian Popescu are 46 de ani şi a vrut să fie mai aproape de locurile unde a copilărit. „Ideea a apărut undeva în Vama Veche. Acolo am avut prima dată deschisă o shaormerie comunistă. Nu e ideea mea, este ideea unui prieten de la care am închiriat un spaţiu. Ultimii 20 de ani i-am stat pe litoral, făceam distribuţie de carne pentru shaorma“. Proprietarul sharomeriei comuniste spune că în afaceri, totul este să alegi un nume potrivit. „Era chestia să dai denumiri ciudate la toate afacerile, e o chestie de reclamă, de a atrage atenţia. Mi-a rămas brand-ul acesta, l-am avut în Costineşti, şi acum am venit în Gorj”, a declarat Adrian Popescu, proprietarul shaormeriei. 

Şi pentru ca localul să aibă un aer cât mai comunist, proprietarul localului a etalat la fereastra localului un poster care îl întruchipează pe Nicolae Ceauşescu.

Shaorma e ieftină, taxele sunt mari

Adrian_Popescu_proprietarul_localuluiShaorma comunistă conţine ingrediente din zilele noastre, doar preţul e diferit. Un hamburger costă numai 3 lei, iar o shaorma se poate cumpăra cu 7 lei. „În Târgu Jiu o shaorma este între 10 şi 13 lei, la mine costă 7 lei. Are în compoziţie piept de pui, condimente care se prăjesc la un aparat de kebab. Se pun salate la cerere, cartofi prăjiţi pentru cine doreşte. Este o reţetă standard dar cea ce nu place la clienţi nu punem. Nu exista shaorma pe vremea comunismului, deci nu are influenţe. Pur şi simplu se mănâncă mai ieftin, ca pe vremea aceea”, a mai spus Adrian Popescu. Pentru a putea pune pe picioare această afacere a fost nevoie şi de angajarea de personal. Două persoane au fost angajate în cadrul localului. Proprietarul mai spune că şi-ar fi dorit să poată oferi mai multe locuri de muncă, însă din cauza taxelor mari percepute de stat pentru salariaţi trebuie să facă faţă cu personalul existent. „Dacă angajezi o fată îi dai 800 de lei în mână şi mai trebuie să dai 450 lei la stat”, a mai spus proprietarul shaormeriei. Chiria lunară plătită pentru spaţiul folosit este de 900 de lei.   

Vizualizări: 1,054

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: