Autorităţile şi preoţii se ceartă din cauza porumbeilor

Păsările care au trecut din podul Prefecturii în podul bisericii au provocat mari stricăciuni lăcaşului de cult. Pictura distrusă, pereţii murdari şi brâul găurit de porumbei i-au făcut pe preoţii Bisericii Sf. Voievozi să facă nenumărate sesizări la Primărie. Autorităţile ridică neputincioase din umeri şi spun că până la renovarea bisericii nu se poate face nimic.   

Sutele de porumbei din Piaţa Prefecturii care se adăpostesc în podul Bisericii Sf. Voievozi se hrănesc cu varul şi nisipul din brâul lăcaşului de cult. Păsările au distrus pictura şi arhitectura bisericii, murdărind în permanenţă zidurile acesteia. Preoţii sunt nemulţumiţi  de faptul că autorităţile nu au luat nicio măsură pentru a stopa degradarea lăcaşului de cult. Constantin Drăghici, preot la Biserica Sf. Voievozi, a declarat: „ Această biserică a fost construită în anul 1749 şi este un monument istoric. Mulţimea de porumbei din preajma bisericii şi faptul că acum dorm pe zidurile acesteia au provocat mari stricăciuni. Păsările folosesc drept hrană varul şi nisipul din picturi şi din brâul bisericii. Am vrea ca autorităţile să găsească o soluţie pentru a nu distruge de tot exteriorul bisericii. Ar fi bine dacă li s-ar improviza nişte voliere pentru că în acest mod vor distruge toate clădirile din zonă”, a declarat preotul. Biserica din apropierea Prefecturii a fost inclusă într-un proiect de reabilitare a cărei valoare depăşeşte 4 miliarde însă preoţii se tem că banii vor fi cheltuiţi în zadar dacă porumbei vor continua să stea pe zidurile lăcaşului de cult. Preotul Constantin Drăghici a mai menţionat: „Am iniţiat un proiect de reabilitare a bisericii de peste 4 miliarde de lei. În primăvară va fi demarată lucrarea de reabilitare exterioară a clădirii însă dacă porumbeii vor dormi tot aici renovarea se va face din 2 în 2 ani”.

Primăria acţionează cu ţepuşi

Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu spun porumbeii nu vor fi îndepărtaţi din Piaţa Prefecturii. După renovarea bisericii păsările vor fi nevoite să se mute

pe celelalte clădiri din centrul oraşului. Primarul Florin Cârciumaru a declarat: „Porumbeii vor rămâne tot în Piaţa Prefecturii. În toate oraşele mari există porumbei în centrul oraşului. În momentul în care va fi renovată biserica se va lipi pe picturi şi pe brâu o bandă subţire care va avea pe ea un fel de ţepuşi ce îi vor incomoda la picioare pe porumbei. Astfel păsările nu se vor mai adăposti pe biserică. La fel au fost îndepărtaţi şi după clădirea Prefecturii odată cu renovarea acesteia“, a spus primarul. De asemenea, Florin Cârciumaru a mai precizat: „Până la renovarea bisericii nu se poate face nimic. Nu avem unde să montăm voliere. După renovare vom încerca să vorbim cu proprietarii clădirilor din centrul oraşului pentru a-i adăposti în alt loc, fără a-i îndepărta din zonă”.    

Nu sunt bani pentru hrana porumbeilor

Porumbei se hrănesc doar cu mâncarea dată de copii sau de cetăţeni. Primăria Târgu Jiu nu are alocate fonduri pentru hrana păsărilor. Narcisa Cristea, directorul economic al Primăriei Târgu Jiu a declarat: „Nu avem alocate fonduri pentru hrana porumbeilor deoarece nu avem în ce capitol de cheltuieli să-i includem. Păstrarea porumbeilor în Piaţa Prefecturii a necesitat şi aşa foarte mulţi bani: s-au făcut canalizări, s-au montat sifoane în pavaj, s-a înlocuit de foarte multe ori gazonul etc”. De asemenea, Narcisa Cristea a mai precizat: „Porumbeii se hrănesc cu mâncarea dată de copii sau de noi. De vreo câteva ori directorii direcţiilor din primăriei au pus bani din buzunar pentru a le cumpăra grâu sau arpacaş. După părere mea ar trebui să se implice în această problemă şi cei de la Protecţia Animalelor”, a încheiat Cristea.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: