Autorizaţia parcului eolian costă cât bugetul primăriei pe un an

Încasează pentru o autorizație cât toți banii primiți la bugetul local într-un an de zile. Se întâmplă în comuna Schela, unde primarul va emite săptămâna viitoare autorizația pentru începerea lucrărilor la parcul eolian. Firma nemțească trebuie să plătească la primărie aproximativ 400.000 de mii de euro. Pe lângă acest parc eolian, la Schela va fi și înființat un parc de panouri fotovoltaice.

După mai multe vizite în teren, nemții vor începe lucrările la parcul eolian din comuna Schela. În primă fază se vor amplasa 25 de turbine, însă parcul se va dezvolta până la 60 de eoliene, care fiecare ar produce 3 MWh. Investiția este de 150 de milioane de euro, iar primăria ar câștiga anual din impozitul pentru o turbină 18.000 de euro. La acest impozit se mai adaugă și taxa pentru autorizație care aduce la bugetul local aproximativ 400.000 de euro. „Noi acum așteptăm nemții care ar trebui să ajungă în Gorj la sfârșitul acestei săptămâni sau săptămâna viitoare, ca să le eliberăm de la primărie autorizația de construcție și să se apuce de treabă. Noi am câștiga aproximativ 400.000 de mii de euro, aproximativ cât toți banii care ne trec prin buget într-un an de zile. Să fie într-un ceas bun și probabil banii o să-i investim în drumuri, pentru că apă avem, iluminat avem, școli sunt, drumurile sunt cam proaste”, a precizat primarul Aristide Șerbănescu.   

Sucursala Siemens face parc fotovoltaic

În viitor, tot o firmă nemțească, mai exact o sucursală a firmei Siemens, va face la Schela un parc de panouri fotovoltaice. „Nu știu exact care este valoarea investiției, dar știu că toți banii pentru autorizație vor intra la bugetul local, pentru că terenul este numai al comunei. Le trebuie aproximativ 100 de hectare pe care să instaleze panouri fotovoltaice de 50 de MWh ca să fie acceptați de Transelectrica în sistem. Trebuie cel puțin 2 hectare de panouri pentru un MWh”, a mai precizat Șerbănescu.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: