Avantajele folosirii gunoiului de pasăre pentru fertilizarea solului

Utilizarea gunoiului de găină ca îngrășăminte combină două beneficii semnificative pentru gospodari. Acesta rezolvă problema utilizării acestuia și hrănește solul din gospodărie pentru o producție bogată de fructe și legume.

În multe zone excrementele obținute de la păsări sunt activ folosite atât în gospodăriile mici, cât și de producătorii mari. Mai ales că îngrășămintele organice devin tot mai populare în contextul popularității practicilor ecologice.

Gunoiul de grajd pierde teren pentru că poate aduce și daune dacă nu se respectă normele de utilizare a acestuia. Administrat în stare proaspătă, el este capabil să distrugă planta și poate conține agenți patogeni periculoși pentru oameni sau animale.

Dar în cazul gunoiului de pasăre, dacă compostarea este efectuată corect, procesul distruge organismele dăunătoare, făcând gunoiul de pasăre benefic pentru sol și oameni.

Excrementele de găină sunt mai valoroase, comparativ cu bălegarul rumegătoarelor mari. Acestea au un conținut mai mare de azot, potasiu, fosfor și calciu și este mai bogat în materie organică. Adăugarea materiei organice în sol crește capacitatea acestuia de retenție a apei, îmbunătățește aerarea și drenarea, reduce eroziunea și îmbogățește structura lui.

Materia organică este și o sursă bună de nutrienți pentru microorganismele solului, care facilitează descompunerea acesteia până la o formă mai accesibilă pentru plante.

Găinile sunt crescute cu mult mai frecvent, decât alte animale în gospodării și un avantaj al gunoiului de găină este disponibilitatea acestuia.

Alte avantaje ar fi că se dizolvă bine în apă, facilitând asimilarea de către plante iar substanțele nutritive se eliberează lent și treptat, așa că rămâne util pentru sol până la 3 ani. Gunoiul de pasăre sporește productivitatea legumelor și viteza de coacere și creează o rezistență mai bună la infecțiile bacteriene și la condițiile nefavorabile de mediu. De asemenea are o acțiune ușor alcalinizantă asupra solului fiind eficient pentru toate tipurile de sol.

Vizualizări: 6,032

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: