Cum să accelerezi compostarea resturilor menajere

Compostarea este o modalitate excelentă de a vă reduce deșeurile din gospodărie, de a menține un mediu și un sol sănătos și de a obține îngrășământ gratuit pentru grădină. Dar poate dura săptămâni sau chiar luni pentru ca compostul să fie gata de utilizare.

Există însă metode prin care să grăbim compostarea, astfel încât să puteți începe mai devreme să utilizați compostul finit în grădină.

Circulația aerului este importantă, așa că, odată ce grămada mare de pre-compost este umedă, va trebui să-l întoarceți la fiecare câteva zile pentru a-l aerisi. Întoarcerea și amestecarea este importantă pentru a crea pungi de aer, pentru a evita excesul de umiditate și pentru a distribui căldura printre grămezi.

Tăierea sau mărunțirea deșeurilor este o modalitate simplă de a accelera descompunerea. Materialele mai mici se descompun mai repede decât piesele mai mari, deoarece vor oferi bacteriilor o suprafață mai mare pe care să lucreze.

A avea raportul corect carbon/azot (C:N) este esențial pentru compostarea mai rapidă. Materialele bogate în carbon, cum ar fi tăieturi de frunze, crenguțe, rumeguș și hârtie, sunt considerate materiale maro. Adăugarea mai multor material maro ajută la adăugarea de volum și, de asemenea, permite aerului să pătrundă mai bine în grămada dumneavoastră. Este important să rețineți că materialele maro nu sunt întotdeauna maro și, materialele verzi nu sunt întotdeauna verzi. Materialul maro este de obicei uscat și lemnos, fără conținut de umiditate, în timp ce materialul verde este umed cu un conținut ridicat de umiditate.

Ar trebui să adăugați material bogat în azot în grămadă pentru a crea un proces rapid de compostare. Materialele precompost bogate în azot, cum ar fi tăieturile de iarbă, butașii de plante și resturile de fructe și legume sunt considerate materiale verzi. Resturile de fructe și legume, cum ar fi miezul și cojile, sunt surse bune de umiditate și nutrienți.

Dacă întâmpinați probleme pentru a vă încălzi grămada de compost, luați în considerare utilizarea izolației precum fânul sau paiele. Acest lucru va ajuta la menținerea căldurii, permițând accelerarea procesului de compostare.

Zațul de cafea folosit la compost este un adaos excelent, fiind bogat în azot și ajutând la accelerarea compostării.

Nu adăugați carne, lactate sau uleiuri în grămadă. Aceste materiale vor atrage dăunători și pot dezvolta un miros și mai puternic.

Vizualizări: 1,032

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: