Avem guvern?

Cabinetul Ponta 3 are o majoritate de 60%. Confortabilă, după cum s-a văzut ieri la învestire. PNL începe să fie tratat de putere ca orice alt partid de opoziţie, în sictir. Audierile la comisii au fost unele simulate, cu toate încercările liberalilor de a arăta forţa opoziţiei. Parlamentarilor din opoziţie li s-au tăiat microfoanele, li s-au respins întrebările, s-a supus rapid la vot. Nici pentru putere nu a contat dacă are în faţă o propunere de ministru de 2 bani, nici opoziţia nu a ţinut cont dacă audiază un om de calitate. Au votat precum nişte maşinării, una mai mare şi alta mai mică.

Interesant este că totuşi Ponta 3 mai are de trecut câteva hopuri. PDL şi PMP au atacat la Curtea Constituţională hotărârea de învestire a noului guvern, considerând că noua majoritate trebuia să vină cu propriul program de guvernare. Pentru că asta ar fi însemnat o reconfirmare a premierului, Ponta a evitat procedura şi a păstrat programul USL, semnând pe sub masă un acord cu UDMR. Prima problemă a lui Ponta nici nu este dacă judecătorii CCR vor da un răspuns pozitiv sau negativ sesizării opoziţiei, ci cât de repede o va face. Ponta este în criză de timp, deoarece expiră interimatul de 45 de zile la Ministerul de Interne. Aici Băsescu i-ar fi sugerat câteva soluţii pentru a evita o criză politică majoră. Una ar fi asumarea astăzi a unui program de guvernare în parlament, dar s-ar ajunge la soluţia pe care Ponta vrea să o evite, aceea de a fi reconfirmat premier. Ponta nu crede în vorbele bine ticluite ale lui Băsescu, care susţine că ar semna astfel decretele de numire a noilor miniştri. Ar putea face asta fără să confirme şi premierul? Băsescu a sugerat şi o soluţie pentru Ministerul de Interne, dar a fost misterios şi l-a lăsat pe Ponta să o anunţe.

Una peste alta, constat că Băsescu şi Ponta caută soluţii cum să se strecoare printre legi, să legitimeze guvernul până la pronunţarea Curţii Constituţionale.  Un nou pact de coabitare astăzi între cei doi ar fi o lovitură fatală pentru credibilitatea opoziţiei, mai ales a celei din jurul lui Băsescu, PMP şi PDL.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: