Ce investiții vor fi făcute la CE Oltenia din bani europeni

Ministerul Energiei va transmite până la 30 septembrie lista cu proiecte mari de investiții pe care dorește să le realizeze în domeniul energetic. Secretarul de stat Doru Vișan a vorbit despre aceste proiecte într-un interviu acordat pentru ziarul Bursa.

La Complexul Energetic Oltenia ar fi vorba de trecerea unor grupuri de pe cărbune pe gaze. În mod paradoxal, Vișan a vorbit și despre realizarea unui grup energetic pe cărbune la Rovinari în parteneriat cu chinezii, deși ar fi puțin probabil ca Uniunea Europeană să finanțeze așa ceva. Iată răspunsul dat de Vișan publicației Bursa: “Investiţiile majore pe care le avem în vedere (şi care sunt în lucru ca până în 30 septembrie să le transmitem Comisiei Europene) sunt: proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă; realizarea unui grup energetic pe cărbune la Rovinari (investiţia este în demarare), un grup nou, cu parametri supracritici, în parteneriat cu chinezii (o tehnologie nouă pentru România, cu emisii reduse de CO2); realizarea unui grup pe gaze naturale la Midia, de circa 100 MW, în cogenerare (este în procedură de licitaţie) – noi venim cu aport în activele actuale de la Uzina Termoelectrică Midia, iar cazacii vin cu aport în numerar şi în dezvoltarea investiţiei; finalizarea grupului energetic de 400 MW de la Iernut – are termen de punere în func­ţiune anul 2020; realizarea unui grup nou, pe gaze naturale la Mintia (tot de 400 MW care va avea şi cogenerare pe termie); trecerea de pe cărbune pe gaze naturale a unor grupuri din cadrul CE Oltenia (Craiova şi încă două grupuri cu 330 MW); realizarea unor noi unităţi în cogenerare în cadrul Electrocentrale Bucureşti şi în oraşele mari ale ţării”.

Complexul Energetic Oltenia anunța pe 1 iulie într-un comunicat că a depus proiecte în valoare de 700 de milioane de euro. (M.M.)

Vizualizări: 2,272

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: