BAC 2013: Elevii gorjeni, experimentaţi la comunicarea în limba română

Mai bine de jumătate din elevii gorjeni care au susţinut în perioada 10-12 iunie proba de competenţe lingvistice de comunicare în limba română au primit certificatul „utilizator experimentat”. Anul acesta au existat licee din Târgu Jiu la care toţi elevii participanţi au primit acest calificativ. La polul opus s-au aflat liceele din judeţ, precum cel din Bîlteni, unde cei mai mulţi  dintre candidaţi au primit calificativul „utilizator mediu”.

Din cei 4319 elevi din judeţul Gorj înscrişi la prima probă din cadrul examenului de bacalaureat, competenţe lingvistice de comunicare în limba română, doar 4194 s-au şi prezentat la examen. Cei mai mulţi absenţi s-au înregistrat la Liceul Tehnologic Turceni, cu un număr de 27 de absenţi, Colegiul Auto „Traian Vuia”-22 de absenţi şi Liceul Tehnologic Baia de Fier-18 absenţi. Din totalul de candidaţi prezenţi, circa 61%, respectiv 2631 au primit din partea comisiei de examinare calificativul „utilizator experimentat”, 1085-utilizator avansat şi 478-utilizator mediu, acesta fiind şi cel mai mic calificativ.

Cei mai buni elevi la această probă s-au dovedit a fi elevii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” şi cei ai Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu. Toţi elevii celor două licee au primit calificativul utilizator experimentat. „Profesorii au luat această decizie, au examinat, elevii sigur au răspuns cerinţelor de pe bilete. Vreau să spun că subiectele acestea la probele orale sunt foarte lejere. Structura subiectelor este de aşa manieră încât absolvenţii de Tudor ar trebui să răspundă aşa cum trebuie la ele. Este firesc ca la probele orale să se descurce foarte bine şi eu sper şi la scris să aibă aceleaşi rezultate”, a declarat Dorin Taşcău, directorul CNTV.

La această probă au existat însă şi licee unde cele mai predominante calificative primite de elevi au fost de utilizator mediu precum Liceul din Bâlteni unde din totalul de 121 de candidaţi 67 au primit calificativul utilizator mediu, 25-utilizator avansat şi 29-utilizator experimentat. 

Işfan: Se putea şi mai bine

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj spune că elevii gorjeni puteau avea rezultate mai bune la această probă, făcând referire la judeţele care au înregistrat un procent mai bun la această probă. „Rezultatele înregistrate de elevi le cataloghez ca fiind normale. Sunt judeţe unde peste 70% din elevi au primit calificativul experimentat. Nu ne încadrăm la cele sub 45% nici în cele peste 70. Deci suntem în normalitate din punctul meu de vedere. Se putea şi mai bine, întotdeauna este loc de mai bine”, a declarat Ion Işfan, inspector general ISJ Gorj.

Începând de astăzi şi până în data de 21 iunie elevii vor susţine ce de-a doua probă, cea de competenţe digitale.

Vizualizări: 266

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: