Bacalaureat pentru 5.800 de gorjeni

Elevii gorjeni intră de azi în febra examenului de bacalaureat, când se va susţine proba de competenţe lingvistice de comunicare orală în limba română. Examenul din acest an se doreşte a fi unul strict, asupra căruia să nu mai existe nici un fel de suspiciune de fraudă. O serie de măsuri au fost adoptate în acest sens, precum supravegherea elevilor cu camere web şi participarea observatorilor la examen. Modificări au apărut şi în calendarul de desfăşurare al bacalaureatului.

Începe examenul de bacalaureat. Peste 5800 de candidaţi s-au înscris la această sesiune de examen, care debutează cu proba prin care vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română. Pentru acest an au fost organizate 16 centre de examen în care există aproape 300 de săli, trei centre de evaluare, iar cadrele didactice care vor participa sunt peste 1000. Următoarea probă,  cea de competenţe digitale, va avea loc mai devreme, începând cu 10 iunie, nu cu 13 iunie, cum fusese planificată iniţial. Această modificare a apărut din cauza sărbătorii de Rusalii care au loc în zilele de 12 şi 13 iunie, declarate zile de sărbători legale în care nu se lucrează. Ministerul Educaţiei a stabilit ca perioada alocată desfăşurării probei D să fie de cinci zile. În urma evaluării competenţele lingvistice şi digitale elevii vor primi calificative.

Camere web  montate în sălile de examen

După modelul alegerilor, în sălile de examen se vor monta camere web. Deşi nu au existat bani şi timp pentru a monta camere de supraveghere, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj nu a renunţat la ideea de a monitoriza video acest examen. Acest lucru se va întâmpla doar la probele scrise, care încep pe 27 iunie cu proba de limba şi literatura română. Astfel, în fiecare sală de examen vor fi instalate camere web, care vor înregistra orice mişcare, iar în cazul în care va exista reclamaţii, se va putea verifica veridicitatea acestora prin vizionarea înregistrărilor. Camerele vor fi asigurate de liceele implicate în examen. „Vom adopta măsura de a instala camere web în sălile de examen. Este o soluţie care a fost adoptată şi la alegeri şi se pare că este o soluţie tehnică bună”, spune Justin Paralescu.

OBSERVATORI

Nu vor lipsi de la acest examen nici observatorii, 11 la număr, care aparţin ONG-ului Asociaţia Lupta Împotriva Corupţiei, Nedreptăţilor şi Abuzurilor din România. Aceştia nu vor avea însă acces la subiecte, nu vor avea voie să citească lucrările candidaţilor sau să discute cu profesorii asistenţi în timpul probelor. Vor avea voie în centrele de examen numai însoţiţi de un membru al comisiei şi vor fi acceptaţi cel mult doi observatori pe centru de examen. La sfârşitul probelor observatorii vor întocmi un raport ce va fi predat Comisiei judeţene de bacalaureat. „Observatorii au dat declaraţii pe proprie răspundere că nu au rude până la gradul IV în rândul candidaţilor”, afirmă Camelia Bibere, inspector şcolar.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: