Bâlci la Tismana! Consilierii fac chetă pentru a cinsti localnicii

Mare sărbătoare la finele acestei luni la Tismana. Într-o singură zi, pe 25 martie, autorităţile locale organizează bâlciul de Buna Vestire, dar şi Sărbătoarea Păstrăvului. Administraţia locală promite cetăţenilor că vor avea parte de muzică, voie bună, dar şi de o gustare cu mămăliguţă şi peşte. O parte din consilierii locali au decis să doneze remuneraţia de ales local pentru a oferi 500 de porţii de mâncare, iar primarul s-a angajat că va aduce damigeana cu vin de acasă pentru a cinsti cetăţenii prezenţi la manifestări.

Aşa cum se obişnuieşte în fiecare an la Tismana, şi de această dată în ziua de Blagoveştenie sau a Bunei Vestiri va avea loc un bâlci. Manifestarea este una tradiţională, de peste 120 de ani se organizează pe plan local, iar iniţial a fost un fel de târg în care localnicii puteau să se aprovizioneze cu cele necesare în gospodărie la începutul sezonului agricol. Purta denumirea şi de bâlci de seminţe, pentru că în zonă nu se producea material săditor. Cu timpul s-a diversificat, astfel că în ultimii ani, în afară de aceste produse şi de cele de olărit, sunt etalate la bâlci şi utilaje agricole, firmele profitând astfel să şi vândă.

Din 2013, autorităţile au suprapus acest bâlci cu sărbătoarea peştelui autohton, păstrăvul. Manifestările vor avea loc în centrul civic al oraşului. Masa şi dansul vor fi asigurate de consilierii locali, spune primarul din Tismana.“Cu ocazia acestui bâlci şi a sărbătoririi păstrăvului vom prezenta un mic program artistic cu formaţii locale, o să invităm şi cele două ansambluri locale, “Mugur de castan” şi “Tisa”. De asemenea, încercăm, cu sprijinul consilierilor locali să oferim şi o masă caldă, de fapt o gustare care să fie adaptată sărbătorii. Mămăliguţă cu peşte. Încercăm să oferim circa 500 de porţii, dacă vor fi mai mulţi nu ştiu cum vom rezolva, însă cu siguranţă nu putem la toată lumea să oferim. Ar fi prea scump din buzunarele consilierilor, pentru că nu suportăm aceste cheltuieli din bugetul primăriei. Avem 11 consilieri care s-au oferit să participe cu o parte din indemnizaţia lor pentru a oferi gustarea de care am amintit. Eu, personal, o să aduc o damigeană de 50 de litri de vin roze, promoţia 2014. Vin au mai promis şi doi consilieri”, a spus primarul oraşului Tismana, Marian Slivilescu.  

Primarul a mai spus că, de regulă, vin circa 2000 de persoane la acest bâlci, atât din localitate, cât şi din comunele învecinate. Consilierii care au fost de acord să dea o parte din indemnizaţie sunt de la PSD, PC, UNPR, în total 11. Ceilalţi 4 care nu au vrut să participe financiar pentru gustarea oferită la bâlci sunt de la PNL (foşti PDL).

Vizualizări: 380

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: