Motru cere comunelor vecine să ajute la dotarea spitalului

Autorităţile locale din municipiu Motru vor organiza o întâlnire cu şefii localităţilor învecinate, în care le vor solicita să se implice financiar pentru bunul mers al spitalului municipal. Primarul Dorin Hanu spune că unitatea spitalicească deserveşte circa 60.000 de locuitori şi mai bine de jumătate sunt din comunele vecine, unele dintre ele ţinând chiar şi de alt judeţ. În paralel, primăria Motru pregăteşte un proiect, în vederea accesării de fonduri europene pentru modernizarea spitalului.

Autorităţile locale din Motru spun că în cel mai scurt timp vor stabili o întâlnire cu şefii comunelor învecinate pentru a le solicita să se implice în susţinerea unităţii spitaliceşti.

Primarul Dorin Hanu spune că localităţile vecine ar putea ajuta la achiziţia de aparatură, la amenajarea unui salon, a unui hol sau în alt mod. “Am pus în discuţie o problemă, de fapt managerul a ridicat-o, cu implicarea tuturor factorilor de răspundere care au pacienţi în acest spital. Aici mă refer în special la primarii din zona noastră. Doar din judeţul Mehedinţi, care este în graniţă cu noi, sunt peste 6.000 de pacienţi anual care se tratează la spitalul municipal Motru, ceea ce denotă că şi comunele din Mehedinţi trebuie implicate în dotarea acestui spital, în amenajarea lui. Până acum m-am descurcat singur, nu am cerut sprijinul nimănui, dar a venit managerul cu această idee, să facem o întrunire, o masă rotundă, la care să participe toţi aceşti primari din zonele învecinate şi fiecare, cu ce poate contribui la dotarea, în special, mai ales că în ultimul timp ne-au venit foarte mulţi specialişti şi se pare că vor veni în continuare. Pot ajuta şi Cătunele, Glogova, Floreşti, Broşteni, Văgiuleşti, Samarineşti, chiar şi Slivileşti, Mătăsari, Ciuperceni”, a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.     

Începând de săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a Secţiei de Pediatrie, este ultima care a rămas nerenovată. Primăria  a alocat 300.000 lei în acest sens, lucrările fiind efectuate de personalul Direcţiei Publice. Administraţia locală a avizat ieri alocarea sumei de 50.000 lei pentru plata facturilor la gaze la spital. “Peste 60.000 de cetăţeni sunt arondaţi acestui spital. 23.000 are Motru. Restul sunt din celelalte comune”, a precizat primarul Dorin Hanu. 

Noi achiziţii de aparatură

Spitalul municipal din Motru va primi cinci noi aparate în valoare de circa 600.000 lei. Este vorba de o staţie de sterilizare automată, un fibrolaringoscop, cardiotocograf, electrocauter şi coloană de chirurgie laparoscopică. Deputatul Camelia Khraibani s-a implicat pentru obţinerea finanţării. Primăria va suporta 10% din cheltuieli. Începând din a doua jumătate a anului unitatea ar putea avea şi un tomograf. Această aparatură ar putea ajuta la obţinerea unui punctaj mai mare la obţinerea acreditării spitalului. Tot deputatul de zonă face diligenţele la Ministerul Sănătăţii.

PROIECT

Administraţia locală pregăteşte un proiect pentru accesarea de fonduri europene, în special pentru anveloparea unităţii spitaliceşti, dar şi dotarea cu aparatură de ultimă generaţie în domeniul medical. Deşi spitalul este destul de modern, unele lucrări nu au fost realizate conform standardelor în domeniu. Primăria suportă cheltuielile cu realizarea proiectului, lucrarea fiind scoasă la licitaţie.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: