Bani puţini la bugetul oraşului

Bugetul Primăriei Târgu Jiu va fi afectat anul acesta de criza economică. Directorul economic Narcisa Cristea afirmă că aproape jumătate din taxele şi impozitele locale au fost achitate de contribuabili, însă problemele financiare nu vor fi depăşite foarte uşor. Aceasta anticipează o lipsă a banilor mai ales în cursul verii, în perioada concediilor, când scad considerabil veniturile la buget.

Autorităţile locale vor pierde fonduri şi prin faptul că neacordarea sporurilor la bugetari va duce la o scădere a salariilor acestora şi, implicit, a valorii de impozitare care trebuia virată la bugetul oraşului. „În două luni şi jumătate din acest an avem încasări de 45% din impozite şi taxe locale, plătite probabil şi după ce oamenii au auzit că acestea ar putea fi majorate de către Guvern. Sperăm ca anul acesta să rezolvăm şi problema amenzilor, pentru că aici sunt rămăşiţe foarte mari. În ritmul actual de încasare sperăm că la sfârşitul anului vom avea un grad de colectare a impozitelor de 90%. Cei care nu vor plăti vor fi firmele falimentare şi cei fără posibilităţi. Partea de impozit pe salarii ne face să fim un pic mai pesimişti pentru că, vedem cu toţii, se închid porţile la Artego, şomajul duce la reducerea cotei care ne revenea din impozitul din salarii şi tot aşa”, afirmă directorul economic.

Narcisa Cristea dă asigurări că varianta de buget propusă spre aprobare consilierilor municipali va asigura funcţionarea oraşului într-un an de criză. Varianta respectivă ca fi pusă luni după-amiază în discuţie publică, discuţie la care poate participa orice contribuabil din municipiu. Directorul economic declară că problemele financiare nu vor afecta lucrările din zona centrală a oraşului, zonă aflată în plin proces de amenajare şi modernizare, proiectul fiind evaluat la peste 3 milioane de euro. Calculele reprezentantului Primăriei arată că fondurile actuale şi cele estimate a fi obţinute în cursul anului vor fi suficiente pentru finalizarea lucrărilor în sectorul Calea Eroilor – Palatul Administrativ. „Diminuarea sporurilor duce la scăderea impozitului pe venituri. Se vorbeşte acum că vin alocări pentru majorarea salariilor profesorilor, lucru care ne-ar avantaja pentru că, evident, ar creşte masa de impozitare. Îi aşteptăm însă pe cetăţeni la dezbaterile de luni pentru ca, apoi, în termen de 15 zile, se poate adopta bugetul de către Consiliul Local. Oricum criza se va face simţită şi la noi, dar discuţiile cu cetăţenii ne vor ajuta să prioritizăm investiţiile care se vor face cu bani de la bugetul local”, mai spune Cristea.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: