Banţa - „avocatul” pensionarilor cu pensii reduse

Inspectorul guvernamental Victor Banţa are toate şansele să fie considerat de acum încolo „avocatul” pensionarilor. El a publicat ieri pe blogul personal un model de plângere prin care îi sfătuieşte pe pensionari cum să conteste la instanţă cota de 5,5% cu care sunt impozitate pensiile mai mari de 740 de lei. Cu toate acestea, Banţa spune că nu este împotriva Guvernului.

Formularul de plângere pe care Banţa l-a gândit zilele acestea se întinde pe patru pagini, pensionarii având astfel la dispoziţie un document pe care trebuie să îl completeze doar cu datele personale în cazul în care vor să acţioneze în judecată Casa Judeţeană de Pensii. Motivul invocat este acela al impozitării în întregime a pensiilor mai mari de 740 de lei, inspectorul guvernamental spunând că ordonanţa 117/2010 prevede doar impozitarea diferenţei dintre pensia mai mare de 740 de lei şi plafonul de 740 de lei.

„Eu am observat că socrilor mei le-a fost reţinut din pensie mai mult decât era cazul şi, după ce m-am interesat am văzut că de la Casa de Pensii Gorj s-a calculat greşit, consider eu, contribuţia care a fost reţinută. Practic, a fost impozitată toată pensia, nu doar diferenţa de la 740 de lei în sus şi, atunci, mi s-a părut firesc să îi ajut să îşi recupereze banii în instanţă. Apoi au mai venit la mine nişte vecini cu aceiaşi problemă şi mi-am dat seama  că sunt mai multe pensii, dacă nu cumva toate, calculate în acest mod”, afirmă Banţa.

Inspectorul guvernamental afirmă că prin demersul său de a-i ajuta pe pensionari cu un formular pe care să îl folosească la instanţă nu se situează împotriva politicii actualului Guvern. Banţa declară că demersul său poate fi considerat, eventual, ca unul menit să corecteze activitatea Casei de Pensii Gorj. Modelul de cerere conceput de acesta include şi formele de daune pe care pensionarii le pot cere de la instituţiile statului, fiecare având libertatea să solicite sumele pe care le consideră de cuviinţă.

Nicio citaţie la Casa de Pensii

Şefa Casei Judeţene de Pensii Gorj, Rodica Ghimiş, afirmă că instituţia pe care o conduce aplică legea în mod corect, aceasta spunând că până acum nu a fost informată despre vreo acţiune în instanţă din partea vreunui pensionar. „Toate impunerile le facem conform cadrului legal şi nu avem nicio problemă pe această temă. De altfel, până acum nu am primit nicio citaţie de la nicio instanţă din care să reiese că am avea pe rol vreun astfel de proces. E posibil, dacă sunt astfel de plângeri depuse, să primim citaţiile în perioada următoare, dar nici la noi la sediu nu au venit oameni care să ne ceară clarificări suplimentare”, declară Ghimiş.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: