Bao Chau, vietnamezul de la termocentrala Rovinari

Manu Tomescu, lider sindical la termocentrala din Rovinari, a avut prilejul să îl cunoască pe unul dintre vietnamezii angajați de o firmă privată care prestează servicii pentru Complexul Energetic Oltenia. Bao Chau a venit de la mii de kilometri pentru a câștiga niște bani cu care să își țină familia. Întâlnirea cu Bao Chau i-a întărit lui Manu Tomescu convingerea că românii trebuie să rămână acasă și să schimbe România în bine, nu să plece de lângă familii.

Zeci de vietnamezi muncesc pentru o firmă privată care prestează servicii la termocentrala din Rovinari. Unul dintre ei este Bao Chau, pe care Manu Tomescu l-a cunoscut la dozatorul de cafea. “Astăzi, după ce am ieșit din tură, la vestiare am dat peste micuțul Bao Chau, unul dintre muncitorii vietnamezi care lucrează la turnurile de răcire din termocentrală. Venise să umple câteva sticle cu apă și era amărât că băgase 50 de bani în aparatul de cafea pentru a-și lua o ciocolată caldă, iar aparatul nu îi dădea ceea ce voia. Am încercat să îi explic că mai trebuie să introducă încă o monedă de 50 de bani, dar cred că nu mai avea la el, săracul om. Așa că am intrat în vestiar și am luat o monedă, am introdus-o în aparat și micuțul vietnamez și-a luat ciocolata caldă. Mi-a mulțumit în stilul lor caracteristic, după care m-a întrebat cum mă numesc. Mi-a spus și el cum se numește, iar eu i-am pocit numele de vreo zece ori până ca el să dea din cap afirmativ că i l-am pronunțat cât de cât corect, și așa ne-am împrietenit. Mi-a arătat o poză cu fetița lui, iar eu i-am arătat poza cu copiii mei, după care ne-am salutat iar și ne-am văzut fiecare de treburile lui”, a povestit Tomescu pe pagina de socializare.

Întâmplarea l-a dus pe Tomescu cu gândul la milioanele de români plecați să își facă un rost peste hotare. “În cazul ăsta, micuțul vietnamez vine de la peste 8300 de kilometri, pe calea aerului, pentru a munci în România câte 10 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, pe bani mai puțini decât un muncitor român și mult mai puțini decât un muncitor european din vest”, a adăugat Manu Tomescu.

Liderul sindical ar vrea ca România să se trezească și ia măsuri pentru ca românii să nu mai plece. “După întâmplarea de azi și după gândurile mele ulterioare întâmplării, am mai găsit câteva motive pentru care mi-am spus că trebuie să luptăm în continuare și să nu ne dăm bătuți. Am mai găsit câteva argumente prin care mi-am spus că trebuie să luptăm aici, la noi acasă, pentru locurile noastre de muncă, pentru a putea duce o viață decentă, la noi în țară”, a mai spus liderul sindical, care crede că România trebuie să facă ceva pentru a stopa declinul economic al țării și exodul românilor.

Vizualizări: 4,629

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: