ALERTĂ: Cireșele din Turcia, retrase de pe piață

Cireșele importate din Turcia sunt periculoase pentru sănătate și au fost retrase din piețe. În urma analizelor probelor de cireşe din import Turcia, prelevate săptămâna trecută şi incorect etichetate „s-a infirmat prezenţa pesticidelor imazalil şi tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat”, arată un comunicat transmis vineri de Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA).

„Ca urmare a celor semnalate în spaţiul public, ANSVSA s-a autosesizat şi o echipă de inspectori ai DSVSA Bucureşti a prelevat probe din lotul de cireşe incorect etichetat. În urma analizelor probelor s-a infirmat prezenţa pesticidelor imazalil şi tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depăşiri ale limitelor admise. Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg”, se arată în comunicat.

Procedura aplicabilă este cea de retragere de la comercializare şi dirijare pentru distrugere.

„După primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireşe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase şi distruse. Până în prezent, din lotul de cireşe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depăşirea limitei pentru dimetoat, a fost retrasă de inspectorii ANSVSA şi dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acţiunea este în desfăşurare la nivel naţional”, precizează ANSVSA.

Vizualizări: 1,768

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: