Barajele de pe Jiu, golite din nou de pește!

A fost prăpăd pe Jiu începând de duminică după-amiază, când cele două baraje de pe raza municipiului au fost golite complet de apă, după ce, în amonte, în Valea Jiului, a plouat abundent și s-a produs o viitură puternică. Evacuarea apei din baraje a presupus și pierderea peștilor care trăiau aici, spre necazul pescarilor. Au fost însă destul de mulți gorjeni care s-au bucurat de situația respectivă pentru că oamenii au rămas pur și simplu în chiloți și s-au băgat în nămolul de un metru pentru a scoate pe mal peștele care rămăsese captiv acolo. Într-o oră unii au strâns plase de pește, având satisfacția că nu au stat ca alții cu bățul în baltă degeaba. „Dacă dădeam cu undița toată vara și nu prindeam atâta. Acum ce să fi făcut că peștele oricum murea. Nu puteam să îl lăsăm să se zbată pe uscat și noi să nu îl luăm”, a spus un pescar de ocazie.

Cei mai rapizi la acest capitol au fost romii din Meteor, care au aflat imediat că lacul din vecinătatea lor nu mai are apă. „Frate, au venit unii la mine acasă și când mi-au arătat ce bucăți de pește au scos de aici am zis că nu am cum să nu vin să prind. Numai bucăți așa de câteva kilograme. Eu nu am mai apucat așa mare, dar e bun și ăsta mai mic. Cum să ratezi o asemenea ocazie, o friptură gratis acolo nu o întâlnești în fiecare zi”, a spus unul dintre tinerii aflați în nămolul de pe lac. În timp ce el și amicii săi se bucurau, alți pescari priveau de pe margine la dezastrul din jurul lor, nevenindu-le să creadă că e posibil așa ceva. „Își bat joc cei cu barajul așa cum și-au bătut joc și în anii trecuți, că nu e prima dată când se întâmplă asta. Peștele de acum nici nu apucase să crească prea mult pentru că provine din repopularea anterioară. Nu cred că a fost viitura atât de mare pentru că barajul s-a golit mult prea repede și vedeți ce urâțenie a rămas aici”, a spus unul dintre pescari.

Cel mai supărat dintre toți a fost Claudiu Fiu, cunoscut gorjenilor mai ales prin postările pe care le face pe rețelele de socializare cu capturile reușite în Jiu sau alte râuri din țară. El s-a certat pur și simplu cu șefii Hidroelectrica Târgu Jiu, dar fără să reușească să afle de ce s-au golit ambele baraje în același timp. „Viitura în Valea Jiului a fost undeva pe la ora 4 duminică dimineața, iar după zece ore ei vin și golesc barajul. Nu se poate așa ceva. E dezastru ecologic ceea ce e aici. Cei de la Hidroelectrica au vrut să scape de mizeriile care rămăseseră pe lac de la viitura anterioară și au zis să golească repede barajele ca să nu mai cheltuiască atâta cu ecologizarea apei. Eu așa cred. Peștii au fost prinși acum chiar după perioada de prohibiție, când încă nu pot înota foarte bine. Cei cu barajele au scăpat de gunoaie, dar nici de alea toate, omorând flora și fauna. Eu aș vrea să știu cine ia o asemenea decizie pe ce se bazează și dacă răspunde vreodată cineva pentru așa ceva. Pe Olt sunt mult mai multe baraje și niciodată nu se întâmplă așa ceva”, a spus, supărat, Claudiu Fiu.

Galerie foto




Vizualizări: 705

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: