Barna: Părinţii au tot dreptul să fie nervoşi

Dan Barna a afirmat că autorităţile române ştiau încă de la începutul pandemiei de coronavirus că va veni momentul de începere a anului şcolar. Liderul USR a adăugat că autorităţile au avut la dispoziţie şase luni să se pregătească, iar „şcoala nu e fenomen meteo neaşteptat, nimeni nu poate pretinde că a fost luat prin surprindere”.

 
„De la începutul pandemiei autorităţile române ştiau că va veni acest moment. Şase luni au avut timp să pregătească începutul de an şcolar. Şcoala nu e fenomen meteo neaşteptat, nimeni nu poate pretinde că a fost luat prin surprindere. Lipsesc dotările pentru şcoli, lipsesc resursele şi, mai ales, lipseşte încrederea că e cineva acolo care ştie ce face, care are un plan coerent. De aceea colegii mei au făcut un site cu informaţii şi sfaturi utile pentru elevi şi părinţi (poate fi accesat aici http://www.scolipregatite.ro/). Într-o administraţie funcţională un asemenea demers ar fi venit de la autorităţi nu de la opoziţie.

Părinţii au dreptate să fie îngrijoraţi. Au dreptate să întrebe cum au ajuns în situaţia de a pune în balanţă pe de o parte educaţia şi pe de alta sănătatea. Aşa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple şi totuşi aici suntem”, a scris Dan Barna duminică pe Facebook. 
 
El a adăugat că „USR-PLUS spune de ani de zile că trebuie să aibă loc un transfer al responsabilităţii privind şcolile către comunităţile locale”, dar niciodată Alianţa nu a zis că „trebuie aruncată pisica în sarcina directorilor şi administraţiilor locale atunci când situaţia devine gravă”.
 
„Pe de altă parte, nici pentru primari anul şcolar nu e o surpriză. Un primar responsabil s-ar fi întrebat încă din primăvară «Ce fac eu pentru familiile cu copii la şcoală? Pot ajuta cumva?”. Vă asigur că aveau metode. Unele primării au bugete semnificative pe care le cheltuie pe panseluţe în loc să le cheltuie pe educaţie. Cele care nu aveau resurse le puteau cere de acum şase luni de la guvern. Dar mulţi primari preferă să ceară bani pentru lucrări publice de calitate îndoielnică care se duc spre firmele de partid prin PNDL. Părinţii au tot dreptul să fie nervoşi, iar noi toţi avem dreptul să ne întrebăm cum va arăta viitorul nostru”, a conchis Barna.


Premierul Ludovic Orban le cere părinţilor „să aibă încredere” că fiii şi fiicele lor nu se vor îmbolnăvi în momentul în care vor merge la şcoală. El a adăugat că „la şcoală copilul va fi mai puţin expus riscului de îmbolnăvire decât liber în alte locuri, pe terenul de joacă”. Orban susţine că, în perioada în care cursurile au fost suspendate, a fost înregistrată o rată de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de peste 6% în rândul populaţiei cu vârstă şcolară.

Vizualizări: 851

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: