Băsescu i-a salvat scaunul lui Ponta

Coabitarea Băsescu-Ponta s-a dovedit una profundă, în ciuda certurilor de suprafaţă dintre cei doi, care încă mai păcălesc pe câte unii. La momentele cheie, Băsescu îi aruncă lui Ponta colacul de salvare, la fel cum şi premierul a şocat după alegeri, când a spus că are pact de coabitare cu preşedintele, negociat în zilele fierbinţi de campanie electorală, când se înjurau la televizor mai abitir ca niciodată.

Ieri a fost un nou episod al coabitării. Liberalii discutau în culise ca 30 decembrie să fie ziua căderii guvernului Ponta. Scenariul era următorul. Băsescu urma să retrimită bugetul în parlament, aşa cum a anunţat public, din cauză că acesta se baza şi pe acciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburant. Parlamentul luase deja în calcul să revoteze bugetul pe 30 decembrie, dar de două zile liberalii făceau calcule, cum ar fi să respingă bugetul, alături de opoziţie. Respingerea bugetului înseamnă automat căderea guvernului, iar spaima lui Ponta cred că a fost destul de mare, dacă şi-a luat picioarele la spinare şi s-a dus glonţ la Cotroceni, pentru a-i cere sprijinul preşedintelui.

Băsescu s-a lăsat înduioşat de „pisicuţ” şi a promulgat bugetul imediat, pe baza promisiunii premierului Ponta că nu va percepe noua acciză în primele trei luni ale anului. Ce a uitat Băsescu să spună este că a promulgat un buget care cuprinde veniturile din acciza cu pricina, aşa că promisiunea lui Ponta nu poate fi decât o vrăjeală, iar preşedintele ştie asta.

Crin Antonescu nu a părut deranjat de noul blat făcut de Ponta cu Băsescu. Ţinta lui este să demonstreze acum cât de puternică este relaţia dintre cei doi, sub patronajul şefului SRI Liviu Maior, astfel încât să se poziţioneze în ochii electoratului ca singura alternativă la regimul Băsescu.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: