Băsescu l-a felicitat pe Schulz pentru vizita de la Târgu Jiu

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a întâlnit ieri la prânz şi cu preşedintele Traian Băsescu, după vizita pe care a făcut-o anterior la Târgu Jiu, şeful statului român felicitându-l pe oaspetele său pentru deplasarea avută în Gorj. Cei doi au avut o conferinţă de presă comună şi au vorbit despre Brâncuşi şi Târgu Jiu mai mult decât despre criza economică sau aderarea la Schengen.

Dacă liderii PDL nu au privit cu ochi buni venirea lui Martin Schulz la Târgu Jiu, caracterizând-o ca o implicare directă a acestuia în campania electorală, de partea lui Victor Ponta, Traian Băsescu a fost ieri de o cu totul altă părere. El l-a felicitat pe preşedintele Parlamentului European pentru că a venit în Gorj, considerând că a avut ocazia să ia contact cu ospitalitatea românească, Schulz precizând şi la Bucureşti, aşa cum a făcut şi marţi seara la Târgu Jiu, că a învăţat aici să rostească în mod corect numele lui Brâncuşi, el spunând până acum „Brancuzi”, lucru remarcat şi de Băsescu.

„Prima caracteristică a românilor este ospitalitatea. Aşa că oricine vine la noi este binevenit. Dacă cel ce vine ne prilejuieşte ocazia de a ne cunoaşte mai bine, este cu atât mai bine. Îl felicit şi îi mulţumesc că s-a deplasat în teritoriu, altfel nu ar fi ştiut să spună corect numele Brâncuşi”, a glumit Băsescu, într-o conferinţă de presă susţinută alături de oaspetele său.

Fascinat de cele văzute la Târgu Jiu

Martin Schulz a descris în cuvinte elogioase experienţa pe care a avut-o la Târgu Jiu. Chiar când se afla în municipiu acesta a postat pe contul său de pe una din reţelele de socializare un mesaj în acest sens, iar ieri şi-a exprimat public bucuria pentru a fi mers acasă la „Brancuzi”. Ceea ce pentru noi poate părea un gest banal, cu care ne-am obişnuit, pentru preşedintele Parlamentului European a contat foarte mult. Primirea de la Coloana Infinitului, cu pâine şi sare, muzica populară cântată live de tinerii solişti de la Şcoala Populară de Artă, precum şi explicaţiile pe care le-a primit despre operele lui Brâncuşi l-au impresionat pe Schulz. "Am fost impresionat de acest loc. Masa Tăcerii este fascinantă şi susţin ideea ca acest obiectiv să fie inclus pe lista patrimoniului UNESCO. Am fost primit de un grup de 20 tineri, în haine folclorice din regiunea respectivă, cu dansuri şi muzică folclorică, cu un cor de tineri care a cântat minunat şi am fost foarte impresionat şi vreau şi cu această ocazie să mulţumesc pentru contribuţia culturală pe care România o aduce Europei", a spus Schulz.

Cârciumaru, gazdă bună cu gândul la noi proiecte

Florin Cârciumaru se declară bucuros că oaspetele său a plecat fascinat de cele văzute la Târgu Jiu. Primarul municipiului spune că autorităţile locale au încercat să facă faţă unei vizite la un nivel atât de înalt şi crede că au şi reuşit, după cum a reacţionat Schulz. „Mi-a mărturisit că este pasionat de Brâncuşi, că citise foarte mult despre viaţa sculptorului, dar că nu ajunsese niciodată pe meleagurile natale. A avut acum ocazia şi cred că vizita dumnealui aici a fost un succes şi pentru noi pentru că am câştigat un aliat în demersurile pe care le facem de a include operele lui Constantin Brâncuşi în patrimoniul UNESCO. Avem acum în derulare şi un concurs de proiecte pentru a amenaja Calea Eroilor, iar acolo este nevoie de fonduri mari, iar pentru asta sperăm să putem accesa o finanţare europeană”, afirmă Cârciumaru.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: