Daviţoiu: CE Oltenia mai rezistă până în martie

Democrat liberalul Nicolae Daviţoiu le cere celor din administraţia CE Oltenia să nu se mai laude cu vânzările mari de energie din această perioadă, care nici nu sunt spectaculoase, dar oricum sunt pe Piaţa Zilei Următoare, unde tarifele sunt mici, nu pe contracte bilaterale.

 „Vânzările din această perioadă nu sunt pe contracte bilaterale. Dacă are mai mult de 100 MWh pe bilaterale, dar nu cred. S-a ajuns la 43% energie vândută pe PZU. În aceste condiţii, anul viitor, în martie – aprilie, CEO va închide porţile. Până în septembrie trebuie încheiate contractele bilaterale pentru anul viitor, altfel va fi vai de noi”, a spus democrat liberalul Nicolae Daviţoiu.

Acesta îi acuză pe guvernanţi că „au plecat toţi în concediu şi au uitat toţi de CE Oltenia”. „Dacă mai preia şi termocentrala de la Brăila, cu datorii, CEO este în colaps. Ei mint şi nu spun adevărul”, mai spune Daviţoiu.

Medinţu: Speranţa moare ultima

Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energie din CE Oltenia, a spus că de câteva zile se lucrează cu 5-6 grupuri: „Avem cinci grupuri mari în funcţiune, două la Rovinari, două la Turceni şi unul la Işalniţa, precum şi unul mic la Craiova II. Pe perioada de zi, 16 ore, avem o putere medie de 1.400-1.450 de MWh, fiind uşor mai descărcaţi noaptea. E o situaţie mai bună care se vede şi în perspectiva zilei de mâine. PZU, circa 13.500 MWh, la un preţ de 230 de lei/MWh”.

Întrebat dacă vânzările sunt suficient de mari pentru ca salariaţii CE Oltenia să recupereze banii pierduţi în zilele de concedii fără plată, Medinţu a spus că „speranţa moare ultima”. „Eu sper, din condiţiile de piaţă se vede că nu este exclus ca mâine să fim cu şase grupuri mai. Din structura preţurilor, este posibil să fim porniţi pe piaţa de echilibrare cu încă un grup de 250-350 MWh, la un preţ de 245 lei. Zilele astea suntem la o putere medie de 1216 MWh. Dacă ar fi posibil să ţinem o perioadă mai mare grupul al şaselea, am putea să atingem pragul de 1.300 MWh, iar oamenii să îşi recupereze banii pierduţi”, a spus Medinţu.

PRAG

La începutul acestui an, conducerea CE Oltenia comunica sindicatelor să pragul de rentabilitate este de 1.700 MWh. Ulterior, pentru că luni bune s-a livrat sub o mie de MWh, conducerea a spus că a reuşit să reducă unele cheltuieli şi a redus pragul de rentabilitate la 1.200 MWh. August va fi probabil cea mai bună lună din an, ca urmare a caniculei, dar acum abia se atinge pragul de rentabilitate, deşi se aştepta să se recupereze pierderile din lunile trecute.

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: