Bătrânii din Căminul Novaci, abandonaţi de Călinoiu

Angajaţii şi asistaţii din Centrul de bătrâni de la Novaci vor rămâne în continuare fără bani, întrucât Consiliului Judeţean Gorj refuză să preia în administrare căminul, iar primăria nu mai are bani. Salariile angajaţilor sunt neplătite de luni bune, dar nici pentru hrana asistaţilor nu sunt bani. Deşi mai mulţi politicieni din USL i-au cerut lui Călinoiu să implice Consiliul Judeţean în rezolvarea problemei, acesta refuză.

Problema angajaţilor de la Centrul de bătrâni Novaci, care nu şi-au mai primit salariile de câteva luni, a constituit motiv de ceartă între liberalul Pantelimon Manta şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Manta i-a cerut lui Ion Călinoiu să constituie o comisie care să găsească soluţii pentru a rezolva problema. „Ştiu că aveţi o uşoară alergie când vine vorba de azilul de la Novaci, dar trebuie să facem ceva ca să rezolvăm problema. Ştiu că nu agreaţi ideea de a prelua Centrul de bătrâni, dar am putea ca la buget să repartizăm oraşului Novaci sume strict pentru azil. Efortul bugetar nu este uriaş, ar fi nefiresc să pierdem acest centru, mai ales că majoritatea bătrânilor de aici provine din diferite localităţi ale judeţului”, a spus Pantelimon Manta.

Un kilometru de drum ar rezolva problema

La rândul său, Călinoiu a confirmat că nu va prelua Căminul de bătrâni şi că este responsabilitatea primăriei de a-i asigura finanţare. „Nu există raport de subordonare între Consiliul Judeţean şi Căminul de la Novaci. Este uşor să preluăm plângerea locală şi s-o pasăm mai sus. Este o treabă a autorităţilor publice locale care, dacă ar fi ştiut să-şi chibzuiască resursele, nu s-ar fi ajuns ca oamenii să aibă salarii restante. Anual trebuie cam 7 miliarde de lei vechi pentru funcţionare, care reprezintă mai puţin de un kilometru de drum. Nu este o sumă extraordinar de mare”, a precizat Călinoiu.

Manta i-a reproşat însă că nu ştie ce spune. „Am impresia că abordaţi problema din cărţi. La Novaci nu sunt bani la buget. Oraşul Novaci nu este ca alte localităţi unde există diferite surse de venit” s-a revoltat Manta. Preşedintele Consiliului Judeţean i-a replicat din nou că autorităţile locale trebuie să facă rost de bani. „Autorităţile locale trebuie să găsească soluţii pentru a spori veniturile. Trebuie să atragă investitori ca să facă rost de bani. Şi-au asumat responsabilitatea în momentul în care au înfiinţat acest centru. Atunci puteau face un proiect pentru promovarea turismului”, a menţionat Călinoiu.

NEDREPTATE

Primarul oraşului Novaci spune că va încerca să găsească o altă soluţie pentru a asigura salariile angajaţilor. „În condiţiile în care Consiliul Judeţean nu mă sprijină voi încerca să găsesc o altă soluţie. Este nedrept ca novăcenii să suporte o altă povară în plus. În orice caz consilierii locali nu vor fi de acord să alocăm fonduri mari pentru acest centru în situaţia în care din cei 28 de bătrâni de la azil, doar 4 sunt din Novaci”, a declarat Dumitru Leuştean, primarul de la Novaci.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: