Clonele după operele lui Brâncuşi, expuse la Uricani

Scandalul de acum câţiva ani iscat în jurul deciziei autorităţilor locale din Uricani de a realiza în oraşul lor copii după Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii pare stins de mult timp, deşi clonele realizate la vremea respectivă după operele brâncuşiene sunt expuse în continuare în centrul localităţii menţionate.

Parcul amenajat la vremea respectivă cu fonduri guvernamentale are în centrul său Masa Tăcerii şi scaunele din jurul acesteia, la intrarea pe aleea principală din Parc regăsindu-se o poartă din marmură, care aminteşte inevitabil de Poarta Sărutului. Câţiva tineri şi-au scris pe ea cu un spray de culoare albastră cât de mult sunt îndrăgostiţi unul de celălalt, semn clar că, dacă nu ajung la Târgu Jiu, aceştia îşi pot mărturisi sentimentele la Poarta pe care o au la dispoziţie.

Primarul Dănuţ Buhăescu era ameninţat cu ani în urmă cu procese şi proteste menite să-l descurajeze în demersurile sale, dar, acum, el spune că toate conflictele s-au stins şi nu mai are nici un fel de probleme. E mulţumit că a realizat o lucrare prin care îl aduce pe Brâncuşi mai aproape de zona în care a turnat modulele Coloanei Infinitului. Modulele au fost realizate la nişte ateliere din Petroşani, Buhăescu spunând că, dacă ar mai avea bani ar face şi o mică Coloană a Infinitului, pentru ca ansamblul de la Târgu Jiu să se regăsească integral la Uricani. „Originalul se află la Târgu Jiu, toată lumea ştie acest lucru, dar nu toată lumea are bani ca să ajungă la Târgu Jiu. Oamenii din oraş sunt mulţumiţi cu ceea ce am făcut şi mă bucur că am reuşit să duc la bun sfârşit acest proiect. Au fost piedici pe parcurs, evident, dar le-am depăşit pe toate, acum nu mai e nicio problemă. Ce-ar fi fost ca eu să fi vorbit cu toţi comercianţii din oraş şi la toate cârciumile să punem copii de mese rotunde  cu scaune de plastic rotunde în jurul lor? Ne mai contestau unii şi alţii şi mai cereau drepturi de autor pentru aşa ceva? Aşa este şi cu ce am făcut noi în acel minunat parc”, spune edilul din Uricani.

Vorbele sale sunt pe placul localnicilor, care spun că nu reuşesc să ajungă la Târgu Jiu pentru a vedea originalele, clonele realizate de Buhăescu fiind la fel de mult apreciate. Oamenii se simt ca la Târgu Jiu, deşi nu au fost niciodată pe aici, plimbarea printre operele clonate făcându-i să se gândească la o posibilă excursie dincolo de Parâng pentru a vedea odată şi-odată şi originalele.

Vizualizări: 343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: