Bebelușul - ghid de funcționare (partea I)

Îmi amintesc că atunci când am ajuns cu Sara acasă îmi doream cu ardoare o carte de instrucțiuni pentru ea, dacă s-ar fi putut și cu poze ar fi fost ideal.

Orice adiere, strănut, căscat sau sughițat mă panica îngrozitor și genera ore de stat pe net pentru identificarea simptomelor și potențialelor pericole. Așadar, pe scurt, chestiile esențiale care m-au pălit pe mine în moalele capului (detaliez în viitor dacă vi se pare palpitant). Așadar, bebelușii:

1. Sughit și strănută. Nu pentru că le e frig, nu pentru că n-au băut apă/ceai/lămâie, ci pur și simplu sughit și strănută, e normal, la o adiere de vânt, la un miros nou, hâc!/hapciu!. Eu îi mai dădeam puțin lăptic (până la 6 luni bebelușii alăptați nu au nevoie de nici un alt lichid, da, nici măcar de apă) și uneori se rezolvă. Trece când cresc, promit.

2. Bebelușii fac acneea bebelușului (milia), pe la 2 săptămâni, așa. E un fenomen 100% normal. Nu le ies bubele de la laptele vostru prea gras sau prea slab, sau că le dați sa mănânce prea repede și nu la 3 ore cum spun babele din sat și medicii prost pregătiți.

3. Bebelușii sunt și ei oameni, le e frig și le e cald fix (dar fix) cum ne e și nouă, nu trebuie îmbrăcați cu nicio haină în plus, trebuie îmbrăcați exact cum ne îmbrăcăm noi, pentru a enșpea milioana oară, nu e nevoie de căciula după baie, nu ajută la uscarea părului, daca ați născut vreun Bob Marley uscați-l cu foenul, dacă e mai chelios, prosopul e suficient. Supraîncălzirea e infinit mai periculoasă (e menționată printre cauzele sindromului morții subite) decât să le fie puțin răcoare (dar nu le e!).Dacă insistați să îi căciuliți și să îi pulovăriți n-o să faceți decât să aveți genul acela de copil sensibil care răcește din orice că a fost cocoloșit și super înfofolit.

4. Bebelușii nu au program. Puteți să notați cum mănâncă/dorm/urlă (eu am notat până pe la 3 luni jumate fiecare masă din rațiuni de mamă obsedată și paranoică) dar n-o să-i convingă cu nimic. Mănâncă cum vor ei, uneori la 5 ore, uneori din 10 în 10 minute, dorm fie o zi întreagă, fie stau cu ochii cât cepele o săptămână. Toate sunt normale, se adaptează, nu încercați să-i standardizați (să stea x minute între mese, să nu stea mult la masa, să nu stea în brațe), sunt unici. Și da, e valabil și pentru cei alăptați și pentru cei care mănâncă lapte praf treaba cu 5 ore sau 3 minute.

5. Bebelușii se scot la aer din prima zi, nu îi mușcă. Știu ca încă se recomandă să stai cu ei în casă până la 5/10/15 zile dar nu e cazul. Nu, n-a făcut muci că ai deschis geamul, toți bebelușii sunt fornăiți la naștere (daaa, e normal și asta). Va urma.

sleepy00.wordpress.com

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: