Mocioi: Regionalizarea impune parlament bicameral

Niculina Mocioi, deputat de Gorj din partea PP-DD, susţine limitarea numărului de parlamentari la 300, aşa cum a decis poporul prin referendum. În privinţa structurii parlamentului, Mocioi susţine sistemul bicameral, chiar dacă la acelaşi referendum s-a votat pentru parlament unicameral. Deputatul PP-DD susţine că regionalizarea este motivul pentru care România trebuie să aibă şi pe viitor parlament bicameral.

Rep.: Sunteţi pentru Parlament bicameral sau unicameral?

N.M.: Partidul Poporului Dan Diaconescu susţine Parlamentul bicameral pentru că, prin prezenţa a două Camere, se realizează o reprezentare mai largă, mai fidelă a voinţei poporului, a tuturor claselor sociale şi a forţelor politice din societate, fapt ce are consecinţe pozitive pentru democraţie. Mai mult, ca istorie, în România, Parlamentul a fost bicameral, excepţie făcând perioada comunistă când a funcţionat Marea Adunare Naţională. În plus, odată cu introducerea regiunilor este necesar să fie două Camere pentru că senatorii reprezintă euroregiunile, iar Camera Deputaţilor devine organ legislativ la nivel naţional şi internaţional.

Rep.: Sunteţi pentru reducerea la 300 de parlamentari?

N.M.: Susţinem un Parlament cu 300 de aleşi pentru că asta a fost şi voinţa poporului, iar pentru noi poporul decide. Joi, colegii din Comisia pentru modificarea Constituţiei au aprobat o variantă cu 300 de deputaţi plus reprezentanţii minorităţilor, la care se vor adăuga senatorii. Este o variantă mai bună decât cea din prezent, dar noi susţinem un număr total de 300 de parlamentari.

Rep.: Sunteţi de acord cu propunerea de validare a unui referendum la o prezenţă de 30% din alegători?

N.M.: Nu. Suntem împotrivă. Considerăm că modificarea Constituţiei în acest sens va crea o stare de instabilitate şi va pune sub semnul întrebării prevederea constituţională potrivit căreia poporul este suveran, suveranitate manifestată prin reprezentanţii aleşi. Ca atare, Partidul Poporul Dan Diaconescu a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care s-a propus validarea unui referendum la o prezenţă de 30%.  

Rep.: Consideraţi că este necesar să fie interzis traseismul politic?

N.M.: Da. Consider că trebuie interzis traseismul politic. Avem un amendament în care susţinem acest lucru pentru că poporul îţi dă un vot personal, dar şi un vot politic. Alegătorii te trimit în Parlament cu un program politic pe care se aşteaptă să-l respecţi.

Rep.: Aţi fi de acord cu introducerea sistemului de juraţi în sălile de judecată?

N.M.: Da, este propunerea noastră. O susţinem pentru că reprezintă posibilitatea de a elimina erorile multiple din sălile de judecată în procesele penale. Oamenii trebuie să ştie că juraţii nu interpretează legea penală. Practic, ei stabilesc vinovăţia sau nevinovăţia în baza probelor depuse la dosar. Pedeapsa o stabileşte tot judecătorul, în baza legii. Aşa se explică faptul că, în cazul juraţilor, persoanele respective nu trebuie să aibă studii juridice. Curtea cu juraţi a mai funcţionat în legislaţia penală din România între anii 1868- 1938 şi a avut rezultate bune.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: