Berca a contestat validarea lui Gherghe în consiliul local

Validarea social democratului Mihai Gherghe în funcţia de consilier local la Târgu Jiu a fost contestată ieri de pedelistul Eduard Berca. Gherghe era abia al treilea pe lista de supleanţi, după Băltăreţu de la PC şi Mitelea de la PNL. Berca a aflat abia după şedinţă că nu a fost respectată lista şi a depus o întâmpinare la primărie şi o sesizare la prefectură. Social-democraţii nu înţeleg demersul lui Berca, atâta vreme cât liberalii, cei care au pierdut locul în consiliu, tac mâlc.

Pedeliştii au luat atitudine după ce liderii PNL şi PSD, Dian Popescu şi Florin Cârciumaru, au făcut un blat pentru a promova un consilier social-democrat pe postul rămas vacant după decesul lui Constantin Blejan, încălcând procedurile legale. Consilierul social-democrat Mihai Gherghe a fost validat în şedinţa Consiliului Local din 28 iulie, deşi pe lista de supleanţi înaintea lui erau Elena Băltăreţu de la PC şi Ileana Mitelea de la PNL. În hotărârea adoptată luni a fost ataşat doar un document semnat de Virgil Drăguşin prin care PNL Gorj este de acord cu nominalizarea lui Gherghe. Berca a sesizat ilegalitatea şi la Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu, dar şi la Prefectură.

„Considerăm ilegală nominalizarea domnului Gherghe deoarece lista USL pe care am consultat-o ulterior şedinţei arată foarte clar că după Emilia Horhoianu, care era de drept nominalizată, urmau două persoane, altele decât domnul Gherghe. Ori, în situaţia în care în documentele anexate la proiectele de hotărâre nu apare foarte clar, conform legii 67 pe 2004, o cerere de retragere sau o adresă de excludere a lor din partid, că îşi pierd calitatea de membru, orice altă nominalizare fără a fi depuse aceste documente este ilegală, în speţă nominalizarea lui Mihai Gherghe. Lucrul acesta îl aducem la cunoştinţă atât Consiliului Local printr-o întâmpinare, cât şi Prefecturii Gorj printr-o sesizare pentru a fi dispus în contencios în discuţie”, a declarat Eduard Berca, consilier local PDL.

Ungureanu: Să atace hotărârea şi răspundem la instanţă

Liderul PNL Gorj, Dian Popescu, a declarat că răspunderea pentru încălcarea legii este a Consiliului Local şi a secretarului Elena Ungureanu. Asta în contextul în care a fost de acord cu nominalizarea lui Mihai Gherghe. Ungureanu spune că procedurile au fost respectate. „S-a respectat procedura. Dacă cineva are ceva, să atace hotărârea şi răspundem la instanţă. S-a respectat procedura, comisia de validare a verificat dosarele”, a spus Elena Ungureanu.

Aurel Popescu (PSD): Nu văd care este problema lui Berca 

Viceprimarul Aurel Popescu spune că nu înţelege demersul lui Eduard Berca prin care contestă validarea mandatului lui Mihai Gherghe. „Nu înţeleg care este problema domnului Berca. Nu ştiu dacă ştie mai bine decât foştii aliaţi PSD şi ACD ce s-a întâmplat efectiv în ceea ce priveşte documentele care s-au încheiat şi de înţelegerile care au avut loc între PSD, PC, şi PNL. Este cam aceeaşi situaţie care s-ar crea în momentul în care noi, PSD, ne-am exprima punctul de vedere în privinţa modului de organizare al actualei alianţe PDL-PNL. Nu văd care este logica acestui demers al domnului Edi Berca. Ce s-a întâmplat luni este cât se poate de legal, întrucât au avut loc discuţii atât cu Partidul Conservator, cât şi cu Partidul Naţional Liberal şi decizia care s-a luat a fost aceea de a susţine pentru Consiliul Local pe domnul Gherghe Mihai pe postul rămas vacant”, a comentat Aurel Popescu.

REACŢIE

„PSD se comportă în continuare ca un partid stat, încalcă legea zi de zi şi continuă să facă abuzuri pentru a avea majorităţi şi a-şi răsplăti oamenii fideli partidului, călcând în picioare legile ţării”, scrie PDL Gorj într-un comunicat de presă.

LEGE

„Candidaţii înscrişi în liste, care nu au fost aleşi, sunt declaraţi supleanţi în listele respective. În caz de vacanţă a mandatelor de consilieri aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste (...)”, se arată în lege.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: