USL trăieşte la Gorj! Blat ordinar între PSD şi PNL!

PSD şi PNL fac în continuare blaturi la Gorj, cu acordul şi prin voinţa preşedinţilor Florin Cârciumaru şi Dian Popescu. Pesediştii şi liberalii au demonstrat că sunt adversari doar de faţadă, iar în culise semnează înţelegeri chiar cu încălcarea legii. Un astfel de blat s-a concretizat ieri, când consilierul PSD Mihai Gherghe a fost validat la Târgu Jiu pe locul unui consilier decedat, deşi pe lista de supleanţi mai erau două persoane înaintea lui, de la PC şi de la PNL. Liberalii şi-au dat acordul scris pentru ilegalitate prin secretarul Virgil Drăguşin, care susţine că „tot ce a fost, a fost cu acordul preşedintelui Dian Popescu”. Acesta din urmă a încercat să acrediteze ideea că ilegalitatea trebuie asumată doar de Consiliul Local, având în vedere că supleanta de la PNL, Ileana Mitelea, nu şi-a dat acordul pentru a fi scoasă de pe listă. Prima pe lista de supleanţi era însă Elena Băltăreţu de la PC, la dosar nefiind nici un punct de vedere al conservatorilor pe această temă.

Consiliul Local Târgu Jiu a validat ieri doi consilieri locali, pe Emilia Horhoianu de la PNL şi Mihai Gherghe de la PSD. Aceştia i-au înlocuit pe Constantin Blejan de la PSD, decedat în urmă cu mai multe luni, şi Matei Nădrag de la PNL, care şi-a dat demisia.

horhoianu_si_gherghe

Horhoianu şi Gherghe au fost validaţi

Doar că pe lista de supleanţi a USL, ordinea era cu totul alta: 19. Emilia Horhoianu (PNL); 20. Elena Băltăreţu (PC); 21. Ileana Mitelea (PNL); 22. Mihai Alexandru Gherghe (PSD). Dacă Horhoianu a intrat legal în consiliu, nu aceeaşi este situaţia în cazul lui Gherghe. Social democraţii au ţinut cu tot dinadinsul ca în locul consilierului PSD decedat să intre tot un pesedist, chiar dacă legea spune să se respecte ordinea. La dosarul de şedinţă nu apare nici un punct de vedere al conservatorilor, cărora le revenea de drept locul, dar Florin Cârciumaru susţine că a avut acceptul PC şi al PNL. Într-adevăr, liberalii şi-au dat acordul în scris, cu semnătură şi ştampilă, pentru ca Gherghe să îi ia locul lui Blejan. Supleanta Ileana Mitelea de la PNL a spus că nu a fost consultată, nu şi-a dat acordul pentru retragere, dar a refuzat să comenteze mai mult.

Liberalii cred că ilegalitatea este a secretarului

Cel care a semnat din partea PNL este secretarul coordonator Virgil Drăguşin, despre care se spune că va fi numit în perioada imediat următoare în corpul de control al prefectului Alin Văcaru.

Drăguşin recunoaşte că a contrasemnat propunerea PSD, dar susţine că responsabilitatea pentru ilegalitatea comisă revine secretarului Consiliului Local. „Tot ce a fost, a fost cu acordul preşedintelui filialei Dian Popescu. În momentul în care am avut discuţia, am discutat cu preşedintele şi a fost de acord. Nu e problema mea, nici a preşedintelui, acolo e vorba de secretarul Consiliului Local care ştie foarte bine cum e lista. Preşedintele a fost de acord să deblocăm situaţia. Oricum, municipiul merge şi aşa. Cu sau fără Gherghe, cu sau fără Horhoianu”, a spus Virgil Drăguşin.

facsimil_blat_pnl_psd_2

Facsimil : Liberalii au semnat şi ştampilat propunerea ilegală a PSD

Întrebat dacă i s-a propus să fie în corpul de control al prefectului, Drăguşin a spus: „Este o simplă speculaţie ieftină. Nici nu ştiu de aşa ceva. Habar nu am. Acest lucru nu depinde de mine, n-am niciun demers în sensul acesta, ştiu unde lucrez, sunt în concediu, chiar n-am nici cea mai vagă... N-a existat absolut nicio discuţie în sensul acesta”. Cu toate acestea, surse din Prefectură şi din PNL îl dau ca sigur pe postul rămas vacant după condamnarea lui Ştefan Burcheci.

Liberalii nu contestă, pedeliştii da

Dian Popescu, preşedintele PNL Gorj, a încercat în primă fază să spună că nu are nicio legătură cu faptul că liberalii au cedat postul pesediştilor. „Consiliul local decide pe cine pune. Că decid să respecte legea, să pună în ordine, e bine. Nu respectă legea şi pun pe cine vrea ei, e treaba lor”, a spus Popescu, mulţumit că s-a reuşit măcar validarea Emiliei Horhoianu.

Liderul PNL Gorj a susţinut şi el că răspunderea pentru încălcarea legii este a Consiliului Local Târgu Jiu. „Dacă Consiliul Local pune în altă ordine şi nu pune în ordinea de pe listă e răspunderea lor, nu a mea. Eu nu contest nimic. Nu eu trebuie să contest. Secretara Consiliului Local trebuie să răspundă de legalitate”, a spus Dian Popescu.

Dacă liberalii nu au de gând să conteste, o vor face pedeliştii. Eduard Berca, consilier local PDL, va ataca hotărârea atât la primărie, cât şi la prefectură, el aflând abia după şedinţă că ordinea din lista USL nu a fost respectată.

Cârciumaru confirmă înţelegerea

Înţelegerea dintre PNL şi PSD a fost confirmată de primarul Florin Cârciumaru. “Erau alte persoane pe lista de supleanţi, dar am căzut de comun acord cu PC ca să intre domnul Gherghe pentru că doamna Băltăreţu are problema pe care o are. În ceea ce priveşte pe Mitelea, atâta timp cât conducerea PNL a fost de acord cu propunerea noastră şi noi am fost de acord cu propunerea organizaţiei PNL, nu ştiu de ce trebuie să mai comentez cazul respectiv”, a precizat Florin Cârciumaru.

Cel mai probabil, Dian Popescu nu contestă tocmai pentru că a făcut blat cu PSD, dar cere Prefecturii să se autosesizeze din presă. „Dacă sunt incertitudini în privinţa legalităţii semnalate de voi din presă, cei de la Prefectură trebuie să verifice legalitatea. Eu nu am niciun fel de putere. N-am nicio înţelegere”, a spus Popescu, care ştie că Mitelea nu a semnat retragerea. „Mitelea nu a semnat că cedează, eu nu ştiu aşa ceva, nu îşi dă demisia, iar eu ca să o scot de acolo, să-l pună pe Gherghe, ar trebui să o dau afară din partid, ceea ce nu voi face. E cam complicat pentru ei dacă au făcut aşa”, a spus Dian Popescu, care nu a vrut cu nici un chip să recunoască un blat evident.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: