Berceanu, aşteptat la Rânca

Ministrul transporturilor şi infrastructurii, Radu Berceanu, va prezenta la Rânca planurile pe care le are în privinţa unei eventuale autostrăzi care să străbată Oltenia de la nord la sud, prin Gorj. Vicepreşedintele PDL este aşteptat la un simpozion pe care Federaţia Naţională Mine Energie îl organizează în colaborare cu ministerul condus de Berceanu. Şefii societăţilor din minerit şi energie din Oltenia sunt invitaţi şi ei la simpozionul respectiv, o manifestare similară fiind organizată recent strict pe probleme din domeniu. De această dată, directorii din minerit şi energie ar urma să vorbească despre necesitatea unei infrastruturi performante în zonă.

Senatori, deputaţi, precum şi primarii reşedinţelor de judeţ din Oltenia au fost, de asemenea, şi ei invitaţi din nou la Rânca. Pe lista oaspeţilor nu se regăsesc preşedinţii de consilii judeţene. Printre parlamentarii care se vor întâlni cu Berceanu se numără şi senatorul Toni Greblă, cel care a vorbit pentru prima dată despre posibila construire a unei autostrăzi între Craiova, Târgu Jiu, Petroşani şi Deva. Parlamentarul spune că discuţiile sunt valabile şi acum, ministrul transporturilor fiind cel care va oferi mai multe amănunte pe această temă. De altfel, Berceanu ar urma să prezinte la Rânca strategia dezvoltării infrastructurii rutiere şi de cale ferată în regiunea Olteniei.

Autostradă Bucureşti Craiova

Ministrul Transporturilor a vorbit deja parţial la sfârşitul săptămânii trecute despre demersurile pe care le face pentru construirea Autostrăzii Sudului, care va pleca din Bucureşti şi va ajunge la podul care se construieşte la Calafat, costurile lucrărilor fiind evaluate la peste 300 de milioane de euro. „În cele două programe (ale Ministerului Transporturilor – n. r.), unul pe care îl voi prezenta în aproximativ două săptămâni şi jumătate, programul de autostrăzi până în 2013, şi celălalt pe care îl voi prezenta la două-trei săptămâni după aceea, programul de autostrăzi până în 2020, Craiova urmează să fie legată la o autostradă care se va chema Autostrada Sudului", a declarat Radu Berceanu.

Potrivit acestuia, Autostrada Sudului ar urma să plece din Bucureşti, să treacă prin Craiova şi să ajungă la Calafat, în zona în care urmează să fie construit podul peste Dunăre, dintre România şi Bulgaria. "Autostrada va porni de la Bucureşti, trece prin Videle, Alexandria, Roşiorii de Vede, Drăgăneşti, printre Segarcea şi sudul Craiovei şi merge la podul de la Calafat. Cea de-a doua autostradă va merge la Drobeta Turnu Severin, Orşova, Lugoj şi va intra în Culoarul IV, deci în autostrada care este deja în construcţie şi care va fi finalizată până în 2013", a explicat Berceanu. Ministrul Transporturilor a mai spus că demersurile pentru construcţia autostrăzii vor începe în 2010, lucrările urmând să fie finalizate, cel mai probabil, în 2014 şi că valoarea investiţiei este estimată la peste 300 de milioane de euro, existând mai multe variante de finanţare, una dintre ele fiind pe "o componentă de la BEI/BERD, o componentă de la Guvernul României şi o componentă nerambursabilă de la UE".

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: