Best Recuperare Creanţe n-a virat un leu la SNLO

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia beneficiază de o scutire de la plata datoriilor la bugetul de stat pentru o perioadă de o jumătate de an. Asta ar fi partea plină a paharului pe care Daniel Burlan îl ţine zilele acestea în mână, partea goală fiind dată de faptul că societatea are în continuare asigurate pierderile prin contractele de cesiune de creanţe. SNLO n-a văzut un leu de la RAAN Drobeta Turnu Severin, deşi regia de apă grea a plătit încă din luna aprilie o parte din restanţe.

Directorul general Daniel Burlan afirmă că SNLO este una dintre societăţile care beneficiază de demersul Guvernului de a păsui cu 6 luni firmele care nu îşi pot achita obligaţiile la buget din cauza problemelor generate de criza economică. "Noi avem circa 140 de milioane de lei datorii la bugetul de stat, cu penalităţi şi majorări cu tot, sumă care s-a adunat în timp din cauza faptului că nu ne-a fost plătit la timp cărbunele de către beneficiarii noştri, beneficiari care sunt tot societăţi sau regii de stat. Măsura aceasta luată de Guvern este una binevenită pentru că în următoarele şase luni va trebui să ne achităm doar datoriile curente", afirmă Burlan.

Conform directorului general, din această cauză, SNLO nu va mai beneficia în perioada următoare de o compensare a datoriilor pe care le are la buget cu o subvenţie de 200 de milioane de lei pe care trebuia să o primească de la buget Regia Autonomă de Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin. Ministrul economiei, Adriean Videanu, promisese anterior o compensare parţială a datoriilor SNLO cu subvenţia RAAN Drobeta Turnu Severin, promisiunea respectivă neconcretizându-se în vreun act normativ.

Cele 600 de disponibilizări, poate prin august

Directorul general afirmă că SNLO aşteaptă acum şi hotărârea de guvern în baza căruia va putea la începutul lunii august să disponibilizeze 600 de angajaţi, care vor fi incluşi într-un program de prepensionare. Conform lui Burlan, executivul a inclus SNLO în anexa ordonanţei de urgenţă 116 din 2006, în baza căreia se vor face reducerile de personal, în acest sens urmând să fie aprobată şi o hotărâre de guvern.

"Acestea pot fi măsuri care să ne ajute pentru a avea premise bune pentru anul 2010 pentru că 2009 este ca şi trecut. Măsurile de acum nu ne ajută pentru anul acesta foarte mult pentru că jumătate din an a trecut, iar asigurarea plăţilor compensatorii presupune un efort de la bugetul pe acest an, dar ne uşurează munca pentru anul viitor. Putem însă să luăm în perioada aceasta acele măsuri care în 2010 să asigure stabilitatea locurilor de muncă şi evitarea unor probleme care pot să apară dacă nu luăm acum astfel de decizii", menţionează Daniel Burlan.

Best Recuperare Creanţe a oprit toţi banii de la RAAN

În timp ce guvernanţii caută modalităţi pentru a compensa datoriile din minerit cu subvenţiile pentru apa grea, o firmă de apartament îşi vede mai departe liniştită de afacerile începute la sfârşitul guvernării liberale, despre Best Recuperare Creanţe vorbindu-se foarte puţin în ultima vreme, deşi sunt încă multe de spus despre contractele de cesiune de creanţe. Regia Autonomă de Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin a plătit trei rate din datoriile către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, însă banii nu au ajuns la SNLO, ci la Best Recuperare Creanţe SRL. Firma privată care a semnat anul trecut un contract în acest sens cu fostul director general Eugen Davidoiu are o înţelegere recunoscută de o instanţă de judecată în baza căreia RAAN trebuie să plătească lunar, în următorii 6 ani, o rată de 509576 lei, pentru a stinge o datorie de 30, 8 milioane lei faţă de SNLO, în rată fiind inclus şi comisionul de 5,8 milioane lei solicitat de Best Recuperare Creanţe.

 Înţelegerea respectivă a fost parafată în luna martie, fiind acceptată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în urma unui proces intentat de Best Recuperare Creanţe Regiei Autonome de Activităţi Nucleare. Regia a virat începând cu luna aprilie rata stabilită prin acea înţelegere, însă Societatea Naţională a Lignitului Oltenia nu a primit până în momentul de faţă niciun leu. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a contestat permanent contractele de cesiune de creanţă încheiate la sfârşitul anului trecut de fosta conducere a societăţii, acesta spunând că nevirarea banilor acum demonstrează încă odată că Societatea Lignitului iese în pierdere din afacerea respectivă.

Dovada dezinteresului faţă de SNLO

"Cred că este o dovadă certă a faptului că firma care s-a angajat să recupereze banii pentru SNLO nu este interesată de fapt de situaţia financiară a Societăţii Lignitului, ci de propria sa situaţie financiară. Suntem în situaţia în care partenerii noştri de la RAAN Drobeta Turnu Severin ne confirmă faptul că au făcut trei plăţi către noi şi, de fapt, la noi să nu ajungă niciun leu", afirmă directorul general.

Daniel Burlan a menţionat că derularea înţelegerii respective va aduce SNLO pierderi de 14 milioane de lei, generate de faptul că înţelegerea nu vizează şi perceperea unor penalităţi pentru sumele neachitate timp de şase ani de RAAN Drobeta Turnu Severin.

În cursul primăverii, conducerea SNLO a depus o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie în care reclama faptul că foştii şefi ai societăţii au încheiat mai multe contracte păguboase pentru unitate cu firma de recuperare a creanţelor, în paralel şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad, derulând o anchetă cu privire la astfel de contracte de cesiune de contracte. Fostul director general Eugen Davidoiu şi alţi foşti şefi ai SNLO au fost acuzaţi de abuz în serviciu, anchetele fiind în derulare, Davidoiu lucrând în prezent în cadrul Inspecţiei în Construcţii Bucureşti, după ce timp de mai multe luni a fost în concediu medical sau de odihnă.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia are în prezent circa 9000 de angajaţi şi 8000 dintre ei sunt între 15 iunie şi 15 iulie în şomaj tehnic, fiind trimişi acasă din cauza cererii scăzute de cărbune.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: