Bîrcină, încolţit pe două fronturi de DNA

Decizia luată de judecătorii Curții de Apel București în cazul lui Ion Bârcină, zis Dan Goeru, îl poate trimite pe acesta în spatele gratiilor în următorii ani, chiar dacă acum pedeapsa nu este una finală. Finul lui Toni Greblă mai are însă pe rol un dosar în care e inculpat chiar cu nașul său, iar sentința dată de magistrați în dosarul șpăgilor oferite fostului șef al ANRE îl poate trimite pe afacerist în pușcărie dacă va fi găsit vinovat și în procesul respectiv, ambele dosare fiind instrumentate de DNA.

Sentința dacă de judecători pentru Bârcină arată că acesta a primit o condamnare de 1 an și 4 luni, după executarea pedepsei inculpatului fiindu-i interzis ca vreme de 3 ani să mai fie administrator, asociat sau director la vreo firmă. Interdicția a fost luată pentru că Goeru s-a folosit tocmai de astfel de funcții pentru a-l mituit pe fostul șef al ANRE, fostul deputat Gergely Olosz, în vederea obținerii de către firmele sale a unor contracte la CEZ România și nu numai. Contractele erau de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi, iar șpăgile pe măsura „afacerilor”. Acum Olozs a primit și el o condamnare cu executare, mult mai mare decât a lui Bârcină, lui urmând să îi fie confiscați și banii luați ca mită.
„Condamnă pe inculpatul Gergely Olosz (date) la o pedeapsă de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale). (…)Dispune confiscarea de la inculpatul Gergely Olosz a sumelor de 384.000 Euro şi de 400.000 lei. Menţine sechestrul asigurător dispus prin ordonanţele din 18.03.2011 şi din 01.04.2011 şi puse în executare prin procesul verbal din 05.04.2011, în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Gergely Olosz, până la concurenţa sumei de 384.000 Euro ( în lei la cursul BNR din data plăţii) plus suma de 400.000 lei”, arată judecătorii în sentința dispusă în acest dosar.

Restul inculpaților
Alți trei bărbați, folosiți de Bârcină în „combinațiile” sale, au fost și ei condamnați de către magistrați, pedepsele fiind în cazul lor cu suspendare. Astfel, Costin Iliescu, mâna dreaptă a lui Goeru, a primit aceiași pedeapsă ca acesta, de 1 an și 4 luni, dar executarea a fost suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani, după acest termen pentru alți 3 ani fiindu-i interzis să se implice în afaceri. El are de executat și 60 de zile de muncă în folosul comunității, la fel ca și Ionel Ovidiu Badea, care ar trebui să presteze munca respectivă la Colegiul Auto Traian Vuia, din Târgu Jiu, sau la Școala Gimnazială Constantin Brâncuși. Badea a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare, executarea fiind suspendată și înlocuită pentru 3 ani, pentru alți 3 ani fiindu-i interzis să se implice în afaceri ca administrator, asociat, director sau reprezentant legal.
Un alt inculpat din dosar, Cătălin Stan, administrator la una din firmele lui Goeru, a primit mai multe pedepse, contopite într-una de 2 ani, cu suspendare, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani. El are obligația, în schimb, să plătească la bugetul de stat banii pe care SC Power Plus SRL nu i-a achitat atunci când făcea afaceri uriașe în domeniul energiei, Bârcină permițându-și să aducă 3 elicoptere la Poarta Sărutului la nunta fiicei sale. „Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă ANAF şi dispune obligarea inculpatului Stan Cătălin condamnat pentru săvârşirea acestor infracţiuni la plata sumelor reprezentând obligaţiile fiscale accesorii în condiţiile Codului de procedură fiscală, datorate debitului de 350.144,96 lei achitat de către inculpatul Stan Cătălin, Menţine sechestrul asigurător dispus prin ordonanţa Parchetului de pe lângă ICCJ- DNA din 27.06.2012 şi pus în executare prin procesul verbal din 28.06.2012, asupra bunului imobil-teren proprietatea SC Power Plus SRL în suprafaţă de 5482 mp, înscris în CF 3140 Pieleşti, jud. Dolj, actualmente CE 30401, până la concurenţa cuantumului obligaţiilor fiscale accesorii debitului achitat de 350.144,96 lei”, a decis instanța, verdictul nefiind definitiv.

Vizualizări: 497

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: