Biserica din Roşiuţa, resfinţită la 100 de ani de mitropolitul Irineu

Biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” de la Roşiuţa a fost resfinţită la 100 de ani de când a fost pusă piatra de temelie. Slujba a fost ţinută de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Olteniei, Irineu.

Resfinţirea a fost făcută şi pentru că biserica a fost renovată. Lăcaşul de cult de la Roşiuţa are o istorie aparte faţă de alte biserici din judeţ şi se află în apropierea carierei Roşiuţa, acolo unde demult era o altă biserică. „Acolo unde este cariera Roşiuţa a fost o biserică monument istoric făcută la 1700, şi catapeteasma care este în interiorul actualei biserici este făcută din lemnul acelui lăcaş de cult, pentru a nu se distruge”, a explicat preotul bisericii Roşiuţa, Ion Fotescu.

Este pictată în foiţă de aur

Biserica Roşiuţa are o pictură deosebită care datează din 1922. De asemenea şi arhitectura este una aparte, deoarece lăcaşul de cult este construit după modelul unei mănăstiri şi nu al unei biserici obişnuite. „Biserica este făcută de către arhitectul State Ciortan, fiu al satului, mare arhitect în vremea aceea la Bucureşti. Are pictura făcută după stilul mănăstirii Curtea de Argeş, de pictorul Norocea în 1922-1933. S-au făcut multe lucrări ample pe care le putem întâlni numai la o catedrală”, a mai spus preotul.

Biserica a fost construită cu ajutorul localnicilor care şi-au vândut chiar lucrurile din case pentru a face rost de bani. „Toată aureola în chipul sfinţilor este făcută acum 100 de ani din foiţă de aur, cu ajutorul credincioşilor care strângeau nuci, vindeau boabe şi multe lucruri din casă pentru a face rost de bani să plătească mâna de lucru a pictorilor. Asta arată documentele de la vremea respectivă pe care le-am găsit aici”, a declarat preotul Fotescu.

DONAŢIE

Ctitorul State Ciortan a donat bisericii acum 100 de ani clopotul, policandrul şi cazanul care sunt şi acum funcţionale.

Vizualizări: 311

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: