Blocajele de la Tismana și Pinoasa, pe masa guvernului

Ministerul  Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri  a publicat, vineri, în dezbatere publică, două proiecte de acte normative care au legătură cu activitatea Complexului Energetic Oltenia. Mai bine spus, cu blocajul din două cariere miniere – Tismana 1 și Timișeni - Pinoasa. Pentru exproprieri este nevoie de un buget de peste 7,5 milioane de lei.

Perimetrul minier de exploatare Tismana I are o suprafață totală de 971,6 hectare. În prezent, pentru continuarea activității carierei, este necesară ocuparea unei suprafețe de aproape 80 de hectare. Din acestea, 22,1 hectare vor fi expropriate, reprezentând coridorul de expropriere pe teritoriul localității Cîlnic.

În schimb, pentru continuarea activității carierei Pinoasa este necesară ocuparea unei suprafețe de 286,0725 hectare, din care 110,3313 ha proprietate privată a CE Oltenia, 173,8534 ha imobile proprietate privată aferente primăriilor Fărcășești și Cîlnic și 1,8878 ha imobile proprietate publică (drumuri) aferente celor două primării.

În prezent, negocierea directă între companie și proprietarii privaţi pentru achiziția restului de terenuri este blocată, printre cauze numărându-se pretenţiile financiare exagerate, refuzul înstrăinării proprietăţii, lipsa actelor sau litigiile dintre moştenitori, precum și solicitările unor proprietari privind angajarea de rude în cadrul companiei sau creșteri salariale pentru acestea.

„În aceste condiţii, se înregistrează numeroase staţionări ale utilajelor de carieră, schimbarea fronturilor de lucru şi modificări ale circuitelor de transport, care influenţează negativ nivelul producţiei de cărbune, afectează siguranța în aprovizionare cu combustibil şi determină implicit creşterea costurilor de producţie. Apare astfel riscul de neasigurare a combustibilului necesar pentru funcţionarea termocentralelor și, implicit, de neasigurare a energiei electrice de către acestea, cu consecinţa periclitarii siguranței în functionare a Sistemului Energetic National, a creșterii prețului la consumatorul final și a impactului negativ generat în economia naţională”, susține CE Oltenia.

Astfel, cele două proiecte aflate în dezbatere publică se referă la aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrărilor de utilitate publică de interes naţional privind menținerea și dezvoltarea capacității la carierele Tismana I și Timișeni-Pinoasa.

Pentru exproprierile de la Tismana este nevoie de o sumă de 310.968 lei, iar pentru cele de la Timișeni – Pinoasa de 7.214.003 lei. Ambele cariere aparțin EMC Roșia-Rovinari.

Vizualizări: 2,732

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: