Ziarul Pandurul angajează redactori și reporteri. Căutăm oameni curioși să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, să scrie povești simple, dar de impact, oameni dornici să învețe o meserie în care fiecare zi e altfel. Cunoașterea Limbii Române este condiție esențială. 

Nu solicităm experiență anterioară în presă, ci doar dorința de a învăța și de a descoperi locul în care trăim. 

Dacă ești interesat să lucrezi alături de noi trimite un CV la redactia@pandurul.ro.

(închide)

Bolnavi de trăncăneală

Ştim cu toţii că nouă, românilor, ne place cel mai mult să trăncănim. Oriunde ne-am afla, oriunde am merge şi cu oricine ne-am întâlni o punem rapid de-o trăncăneală consumând cu nesaţ mai ales zvonurile pe care le-am auzit şi pe care n-am apucat să le împărtăşim prietenilor şi cunoştinţelor. Facem asta cu voluptate, cu pasiune, cu tot sufletul, de parcă am participa la o întrecere gen cine trăncăneşte mai mult câştigă.

O astfel de trăncăneală a executat zilele trecute în văzul lumii, la televizor, un înalt oficial al Băncii Naţionale, Eugen Rădulescu. Personajul, ditamai directorul  direcţiei de audit din BNR, şi-a dat cu părerea asupra cursului valutar aruncând pe piaţă un zvon conform căruia leul s-ar deprecia până la pragul de 6 lei pentru un euro. Rădulescu, om bătrân, dar minte… a lansat ipoteza din puţul gândirii sale vineri după-amiază, taman bine ca luni la prima oră să ne uităm uimiţi cum euro fuge de lângă leu ca dracu de tămâie. Mihai Tănăsescu, reprezentantul FMI, a intervenit şi a îndemnat la calm, explicând ca un om normal ce este că orice declaraţie a politicienilor sau a oficialilor băncii naţionale va influenţa în rău cursul de schimb valutar. N-a contat, pentru că acelaşi Rădulescu a mai intervenit odată la televiziuni explicând că previziunile lui au fost făcute în contextual unor scenarii care începeau toate cu… dacă…

O asemenea tâmpenie te lasă mut aşa cum l-a lăsat şi pe Isărescu, care ar fi trebuit în secunda doi când Rădulescu se ambala în scenarii să-l dea pur şi simplu afară pentru că individul nu are competenţe să vorbească despre politicile monetare ale BNR, cu atât mai mult cu cât el este şeful auditului intern al Băncii. Într-o astfel de situaţie n-am decât să inventez şi eu mai multe scenarii care bineînţeles că vor începe toate cu dacă… Dacă după declaraţiile lui Rădulescu urmate de scăderea leului în comparaţie cu euro Isărescu nu l-a dat afară înseamnă că acesta a făcut declaraţiile cu ştiinţa lui Isărescu, care a vrut să se mai joace puţin la butoane. Dacă declaraţiile lui Rădulescu au fost făcute în nume personal şi nu în numele BNR, atunci tot Isărescu are o problemă pentru că nu le-a spus angajaţilor orele când pot face declaraţii în nume personal şi orele când le pot face în numele băncii.

Dacă Rădulescu nu percepe că într-o astfel de situaţie nenorocită cum se află România un oficial al BNR nu poate trăncăni la televizor despre cursul valutar şi cu toate astea nu se poate abţine, atunci pot şi eu să cred că n-o face degeaba şi aici există două variante: ori cineva l-a şantajat şi l-a îndemnat să trăncănească pentru că avea de făcut o treabă serioasă din care cu siguranţă s-a ales cu milioane de euroi, ori a făcut-o cu de la sine putere şi a speculat şi el ceva de pe piaţă ca să aibă şi gura lui ce mânca. Şi într-un caz şi în altul personajul nu are ce căuta în BNR nici măcar pe post de femeie de serviciu, că nu ştii ce hârtii găseşte la coşul de gunoi şi vine repede cu ele la televiziune...

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: