Boza, veste despre depozitul de la Roşia: Vom proteja populaţia

Depozitul de cărbune de la Roşia va fi redeschis înaintea sezonului rece. Este soluţia care poate ţine în viaţă Complexul Energetic Oltenia până în primăvara anului viitor. Sorin Boza, preşedintele Directoratului companiei, a vorbit, într-un interviu pentru Pandurul, despre necesitatea ca acest depozit să poată funcţiona în acest an, urmând ca din 2019 să fie finalizat celălalt depozit din zonă.

Reporter: Care mai sunt veştile în legătură cu depozitul de la Roşia?

Sorin Boza: Depozitul este, în linie mare, în aprobare. Săptămâna viitoare ar putea fi pe masa Guvernului. A trecut de ministerele avizatoare. Nu este o dorinţă a mea sau a cuiva anume. Este o necesitate, din păcate. Acest depozit de la Roşia ne poate ajuta pe noi enorm în pregătirea stocului de iarnă pentru iarna 2018-2019. Dacă ne propunem o singură navetă să o transportăm din acest depozit către Turceni sau Işalniţa, o navetă are 2.200 de tone, înmulţit cu 30 de zile înseamnă aproape 65 de mii de tone, înmulţit cu patru luni înseamnă 250 de mii de tone. Nu e de ici, de colo. Sunt 250 de mii de tone pe care trebuie să le avem şi putem să avem acest cărbune în stocul nostru doar folosind acest depozit.

Rep.: Oamenii care locuiesc în zonă nu sunt foarte mulţumiţi de această veste. Ce veţi face astfel încât ei să nu fie afectaţi de redeschiderea depozitului?

S.B.: Ne asumăm, în momentul deschiderii acestui depozit, nişte lucrări şi pregătiri astfel încât populaţia care locuieşte în zonă să nu fie afectată. Vom avea bariere cu apă care vor fi instalate deasupra tuturor buncărelor, perdea de apă astfel încât să nu existe praf în zonă. Zona de concasare care făcea cel mai mare zgomot şi cea mai mare cantitate de praf a fost anulată. Şi aceste două lucruri vor ajuta să nu deranjăm populaţia care locuieşte în blocurile de lângă acest depozit.

Rep.: Aţi discutat cu domnul primar Robert Filip? Dumnealui anunţa proteste masive dacă se redeschide depozitul.

S.B.: Aici este o lipsă de comunicare între CEO şi Primăria Rovinari. A fost un punct de vedere al domnului primar pe care încerc să-l înţeleg, dar, în acelaşi timp, mă adresez domnului primar şi îl rog să ne înţeleagă şi el pe noi. Complexul Energetic Oltenia depinde de acest depozit. Centrala din Rovinari depinde de acest depozit. Nu este ambiţia nimănui să folosim acest depozit.

Rep.: Care este mesajul dvs. pentru autorităţile din zonă, pentru oamenii care locuiesc acolo?

S.B.: Trebuie să înţelegem că trebuie să lăsăm deoparte ambiţiile pentru că, până la urmă, datoria noastră, a tuturor, a factorilor politici şi administrativi, este ca acest Complex să lucreze. Reamintesc că 70% din populaţia oraşului Rovinari lucrează în bazinul Rovinari şi în Termocentrala Rovinari, nu în altă parte. Şi trebuie să înţelegem că este un lucru care ne lipseşte. De la anul, nu va mai fi această problemă. Depozitul nou va fi gata. Trebuie să fim înţeleşi în această perioadă pentru că noi chiar avem nevoie de acest depozit.

Vizualizări: 2,184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: