Bunoaica: Am ajuns să fim sclavi. E posibil să fie o revoltă în minerit

Acuzaţii dure lansate de un lider de sindicat la adresa fostului senator Ilie Petrescu, în prezent şeful Sectorului de Conservări şi Închideri Mine. Sindicalistul din Lupoaia, Nicu Bunoaica, a declarat că fostul parlamentar se foloseşte de oamenii pe care îi are în subordine pentru propriul interes. Bunoaica ameninţă cu revolte în rândul minerilor care s-au săturat, spune el, să fie trataţi ca „nişte sclavi”.

Reporter: Cum vă mai descurcaţi cu lipsa de personal în cariere?

Nicu Bunoaica: Au fost mutaţi de la un excavator la altul pe timpul nopţii pentru că nu există personal. Peste 350 de oameni sunt la Conservări Mine care fac apelul la ora 9 la jocurile de noroc din oraş pentru că şeful lor este un fost senator. Am făcut acel departament pentru a-l ţine acolo cu salariu mare şi de oamenii aceştia ne batem joc. Domnul Ilie Petrescu este şeful lor. Are şi prin curte pe la el oamenii de la subteran şi noi îl plătim cu sporuri de grupa întâi. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi. Au ajuns la capătul răbdărilor.

Rep.: Adică aceşti oameni merg acasă la şeful lor în loc să vină la serviciu?

N.B.: Mulţi dintre ei nici nu mai vin în zona Motru, se duc direct la el acasă. Şi nu numai la el acasă, ci şi la toţi şefii de pe acolo. Am ajuns să fim sclavii unor oameni politici, a unor oameni care mint că fac şi dreg, dar nu fac nimic. Unii oameni s-au săturat. E posibil să fie o revoltă şi în minerit.

Rep.: Care este soluţia să nu se ajungă aici?

N.B.: Domnul director general trebuie să facă neapărat ceva cu lipsa de personal. Să aducă de la TESA, să aducă şi de la Husnicioara, dacă nu-i  folosim aşa de mult. Vrea cărbune, nu se face producţia care trebuie cu doi oameni pe excavator în loc de nouă. E posibil, la noapte, nici să nu mai intre. Sunt foarte revoltaţi. Au fost supăraţi rău. Sunt supăraţi, obosiţi, folosiţi ca nişte sclavi. M-au sunat şi oameni de la Jilţ. Sunt şi oameni foarte supăraţi acolo. Aceleaşi practici sunt şi acolo. Liderii mari de sindicat spun că nu se mai poate face nimic. Dacă este ilegal, vom face ilegal pentru reducerea vârstei şi pentru grupa de muncă. Nici Revoluţiile sau Marea Unire nu au fost legale, nu? Noi, minerii, nu mai vrem să fim bătaia de joc a tuturor, a lăutarilor, trompetiştilor şi circarilor. Noi am ajuns sclavi şi ni se ia şi grupa de muncă de la 1 ianuarie.

Vizualizări: 1,745

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: