Burlan: SNLO a finanţat legal cluburile de fotbal

Daniel Burlan, fost director general al SNLO, a lămurit într-un interviu acordat ziarului Pandurul condiţiile de finanţare a cluburilor sportive Pandurii şi Minerul Motru. Curtea de Conturi a reţinut în urma unui raport de control că suma de 8,8 milioane RON nu ar fi fost prinsă în buget. Burlan a indicat capitolul bugetar de unde s-a făcut finanţarea şi a susţinut că totul s-a făcut cu respectarea legii, ca în fiecare an.

Reporter: Cluburile sportive din Gorj sunt finanţate de companiile miniere de câţiva ani. De unde au apărut problemele cu finanţarea din 2011?

Daniel Burlan: În ceea ce priveşte finanţarea cluburilor sportive, aceasta se face din capitolul de cheltuieli sociale începând cu anul 2000, atunci când CNLO a devenit membru fondator la şase asociaţii sportive, în baza ordonanţei 26/30 ian. 2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. De atunci nimic nu s-a schimbat. Finanţarea cluburilor s-a făcut în baza actelor adiţionale la CCM, în care se stabileau sumele ce se acordau asociaţiilor sportive, sume ce erau cuprinse în BVC la capitolul cheltuieli sociale. Până în anul 2006, în anexa care detalia aceste cheltuieli era prevăzută o poziţie sub denumirea de acţiuni cultural-sportive, iar începând cu anul 2007, această anexă a fost modificată, iar în loc de acţiuni cultural-sportive a apărut „cheltuieli pentru funcţionarea grădiniţe, creşe, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine nefamilişti”, capitolul la care au fost prevăzute sumele necesare pentru finanţarea cluburilor sportive.

Reporter: Curtea de Conturi ce spune?

D.B: Că nu am avut prevedere în buget. Există o anexă la nota de fundamentare a bugetului, parte integrantă din buget, unde sunt detaliate cheltuielile sociale. La poziţia „cheltuieli pentru funcţionarea grădiniţe, creşe, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine nefamilişti” este aprobată suma de 8.800.000 lei. Această sumă a fost folosită pentru finanţarea cluburilor sportive. Dacă la această poziţie aveam efectuate şi alte cheltuieli care depăşeau suma de 8,8 milioane lei, putea să fie o problemă.

Au încercat să invoce că aceste asociaţii nu sunt în administrarea noastră. Conform statului acestor asociaţii, organele de conducere ale cluburilor sunt AGA, CA şi comisia de cenzori, în fiecare dintre acestea fiind numite persoane de la SNLO, deci nu se poate reţine că nu sunt în administrare. Prin statut, membrii fondatori se angajează să finanţeze anual activitatea cluburilor.

În decizia Curţii de Conturi, actul executoriu, nu se spune imperativ că trebuie recuperată suma cheltuită pentru anul 2011, an verificat de Curtea de Conturi. Nu a fost încălcată nicio prevedere a actelor menţionate. Conform HG 1044/2011 privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, SNLO avea programat un profit de 31 milioane lei şi a realizat 55 milioane lei. Conform OUG 79/2008, art. 6 alin. 1, invocat de curte, se prevede consultarea sindicatelor la întocmirea BVC. Ori această finanţare a cluburilor s-a făcut în baza unui act adiţional la contractul colectiv de muncă, iar înregistrările contabile ale cheltuielilor s-au făcut conform legii 82/1991. În concluzie, consider că nu s-a încălcat nicio prevedere invocată de curte.

Reporter: Atunci de ce se spune că trebuie recuperate aceste sume?

D.B.: Nu ştiu, asta am întrebat şi eu. Conducerea CEO ar trebui să solicite lămuriri de la Curtea de Conturi, dacă trebuie recuperată suma, în ce bază, ce articole din legislaţia invocată s-au încălcat.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: