Bursele sociale înghit tot bugetul, bursele de merit rămân pe hârtie

Primăriile din Gorj acordă bursele de merit doar pe hârtie, motivând de ani buni că nu sunt bani sau că sunt prea mulţi elevi cu note bune. Autorităţile locale abia reuşesc să acopere din buget bursele sociale.

Părinţii elevilor cu rezultate bune au fost cei care au sesizat problema burselor de merit. Mama unei fetiţe de clasa a VI-a care are media generală 10 şi a participat la mai multe olimpiade, inclusiv faza naţională, a fost cea care a sesizat autorităţile din Târgu Jiu. „Am o fetiţă, elevă în clasa a VI-a, în Târgu Jiu. Anul trecut a obţinut locul 2 la etapa judeţeană a olimpiadei de Limba Română, astfel a participat la Concursul Naţional de la Iaşi, finanţat de MECTS. Anul acesta a obţinut locul I şi participă la olimpiada naţională OLAV de la Bistriţa şi din nou la Iaşi. Pe primul semestru are media generala 10. Fata se încadrează perfect pentru bursa de merit, ei duc renumele oraşului nostru mai departe şi ne fac cunoscuţi prin inteligenţa lor. I s-a acordat şi diplomă de merit şi diplomă de excelenţă aşa că vreau să ştiu dacă sunt bani alocaţi pentru aceste burse”, a scris Alida Chilea din Târgu Jiu pe domnuleprimar.ro.

Răspunsul autorităţilor locale a fost acela că în suma alocată la buget sunt prinse atât bursele de merit, cât şi cele sociale sau de studiu. „Anul acesta s-a alocat suma de 1.000.000 lei atât pentru bursele de merit, bursele sociale şi bursele de studiu. Bursele sociale au o valoare de 150 lei pe an, iar cele de merit 250 lei pe an. În prezent, şcolile întocmesc situaţii cu câţi elevi ar trebui să beneficieze pe anul şcolar anterior”, a declarat Lavinia Truşcă, purtătorul de cuvânt al primăriei Târgu Jiu.

„Bursele de merit nu se vor putea acorda pentru că sunt criterii prea permisive. Avem foarte mulţi copii cu medii peste 8.50, aşa că nu cred că se vor găsi vreodată bani să-i acopere pe toţi, nici măcar de la 9.75 în sus. Trebuie să fie criterii mai rigide. Bursele sociale s-au acordat, am avut anul trecut şase dosare, iar anul acesta avem 12 dosare”, a declarat Aurel Popescu, directorul Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: