Salina de la Dobriţa, la mare căutare

Salina artificială de suprafaţă a Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa este intens solicitată în ultima vreme, nu doar de gorjeni, dar şi de pacienţii din judeţele învecinate care prezintă probleme respiratorii. Circa 1 milion de lei încasează anual unitatea spitalicească de la Casa de Sănătate (CAS) Gorj pentru şedinţele de haloterapie, însă veniturile sunt mai mari. Tariful pentru  o şedinţă cu aerosoli este de 8 lei.  

Circa 50 de persoane urmează lunar curele de haloterapie la salina spitalului de la Dobriţa şi numărul beneficiarilor va creşte o dată cu încălzirea vremii, preconizează medicii spitalului. „Având în vedere că Salina este cuprinsă în compartimentul de recuperare respiratorie, pe fiecare secţie sunt incluse un număr de 12-15 cazuri de recuperare pe lună. Lunar avem în jur de 30-40 de persoane care beneficiază de salină, fiind internate pe acest compartiment. Din exteriorul spitalului, pacienţii vin cu recomandare de la medicul de familie sau de la medicul specialist, beneficiază de haloterapoie prin trei şedinţe decontate de către Casa de Asigurări, restul şedinţelor fiind suportate integral de către pacient. Din afară, cam în jur de 20 de persoane avem lunar, cu scăderea numărului în perioada de iarnă, când oamenii nu prea vin la spital”, a declarat Marius Sorin Ciontea, medic specialist pneumolog din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”.

Mulţi pacienţi şi din judeţele limitrofe

Beneficiarii acestor şedinţe sunt în principal pacienţi cu patologie respiratorie cronică. Prin haloterapie se pot trata toate afecţiunile inflamatorii cronice din sfera ORL precum: rinită cronică sau alergică, sinuzitele, faringitele, amigdalitele, bronşitele, astmul bronşic. În principal, cei care lucrează în mediu cu noxe respiratorii, cei care dezvoltă o boală profesională precum bronşita cronică, precum angajaţii CE Oltenia care lucrează la carierele de cărbune. Reprezentanţii spitalului spun că, de la an la an, salina este tot mai căutată. Acest lucru atrage după sine şi o creştere a veniturilor unităţii spitaliceşti, asta pentru că nu toate şedinţele sunt decontate de CAS Gorj. „Salina asigură în jur de 10% din veniturile din contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Noi primim anual 9.5 milioane de lei de la Casă. Este foarte bine dat fiind faptul că este un compartiment nou creat, care este în dezvoltare. În ultimul timp se tratează la noi mulţi pacienţi din Dolj, Olt, Mehedinţi, chiar şi Vâlcea”, a spus Ion Ciochină, managerul sanatoriului Dobriţa.   

TRATAMENT

Un pacient primeşte tratament cu haloterapie în funcţie de boala pe care o prezintă, dar şi concentraţia aerosolilor poate varia. O bronşită obstructivă uşoară beneficiază de 3-4 mg de sare pe mc de aer, iar cazurile mai extinse precum astmul pot să ajungă până la 12-14 mg aerosoli pe mc de aer. Şedinţele trebuiesc efectuate minimum 7 zile, spun doctorii pneumologi. Salina de la Dobriţa este la al treilea an de funcţionare.

Vizualizări: 1,127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: