Câinii din judeţul Gorj, microcipaţi până la sfârşitul anului

Medicii veterinari vor trebui să microcipeze toţi câinii de pe raza judeţului până la finele acestui an, conform unui ordin al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară. Veterinarii gorjeni au început deja aceste operaţiuni în mai toate localităţile din Gorj.

La începutul acestei luni a fost demarată acţiunea de microcipare a câinilor de pe raza judeţului Gorj aflaţi în gospodăriile cetăţenilor. Autorităţile de la nivel central vor astfel să aibă o evidenţă mai clară în ceea ce priveşte numărul real al câinilor, dar şi pentru identificarea proprietarilor în cazul în care animalele vor fi găsite pe străzi, abandonate. Astfel veterinarii au început să microcipeze câinii. Costul operaţiunii este suportat de către proprietarii animalelor şi poate varia între 20 şi 30 de lei de animal. Fiecare medic veterinar trebuie să dispună de un cititor pentru a putea identifica în baza cipului care este proprietarul animalului. „Medicii veterinari sunt agenţi economici, unii sunt plătitori de TVA alţii nu, diferă preţul de la unul la altul. Noi am concluzionat că este bine să ia în jur de 20-25 de lei maxim pentru că important este să facem acţiunea. Microcipurile sunt scumpe, medicii trebuie să achiziţioneze acel cititor, plătesc o taxă de reţea pe care o plătesc la Colegiul Naţional care este gestionarul bazei de date la nivel naţional. Conform acelui ordin toţi câinii cu stăpâni trebuie microcipaţi până la sfârşitul anului. Autoritatea încearcă să prelungească acest termen pentru că este aproape imposibil având în vedere sărbătorile, sacrificarea porcilor”, a declarat Ion Iliuţă, şeful DSV Gorj.

Medicii veterinari, acuzaţi de evaziune

Un cetăţean din Alimpeşti a sesizat redacţia Pandurul referitor la faptul că medicul care a microcipat câinele din gospodăria sa nu i-a dat şi bon fiscal pentru suma plătită în contul operaţiunii. Reprezentanţii DSV Gorj spun că au primit astfel de sesizări şi din alte localităţi. „Medicii sunt obligaţi să aibă casă de marcat şi să taie bon. Am primit reclamaţii că pe la Roşia de Amaradia medicii nu dau. Unde sunt reclamaţii vom merge şi vom obliga să emită documente fiscale pentru fiecare câine microcipat. Dacă se confirmă, emitem un avertisment şi la a doua situaţie îl dăm să îl verifice instituţiile fiscale”, a precizat directorul DSV Gorj.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: